Fietfieuw! #01: Marcel Pinas

Fietfieuw! #01: Marcel Pinas

7 februari 2023 door Hedy Tjin

Vanaf dit jaar licht ik in mijn rubriek ‘Fietfieuw!’ elk kwartaal een bijzonder werk uit om jullie te inspireren. Deze eerste editie schrijf ik vanuit Suriname, waar ik een aantal weken verblijf en op afstand aan het werk ben. Door mijn huidige verblijfplaats leek het mij toepasselijk om mij door lokale kunst te laten inspireren. En het is niet de minste geworden, ik ben namelijk op bezoek geweest bij de grootste kunstenaar van dit land: Marcel Pinas.

Marcel Pinas is een kunstenaar die zijn Marroncultuur, specifiek de Aukaanse cultuur, in zijn werk verweeft. Hij stelt zichzelf ten doel een bijdrage aan de toekomst van Suriname te leveren. Dit doet hij op uiteenlopende wijzen: hij motiveert en inspireert jongeren, streeft ernaar de verschillende culturen van Suriname in stand te houden en de waarde ervan te tonen én geeft een tweede leven aan gebruikte voorwerpen en materialen. Deze opsomming is nog maar een kleine greep uit alle dingen waar Pinas zich mee bezighoudt.


Bovenste twee foto’s door René Schotanus

Pinas blijkt een rustig stuk land te hebben omgeven door natuur, buiten de stad Paramaribo. Op deze plek woont en werkt hij. Eenmaal bij hem aangekomen, beginnen we te kletsen. Ik kom erachter dat zijn hoofd overstroomt met ideeën. Hierin herken ik mijzelf; het is nooit rustig in de bovenkamer. Enthousiast vertelt hij mij over zijn projecten. Naast het maken van schilderijen werkt Pinas ook met Aukaanse objecten, textiel en installaties. Hij heeft zelfs een aantal belangrijke monumenten gecreëerd.

Nadat we samen buiten hebben gezeten, vertrekken we naar zijn atelier. Het is een grote hal omgeven door groen. Wanneer we de ruimte betreden, beginnen mijn handen direct te kriebelen. Er is van alles te zien: verf, doeken, eindeloos veel krijtjes, objecten, boeken en lege muren. Het lijkt wel een museum. Deze ruimte, de rust, de omliggende natuur, fietfieuwwww. Dat zou ik ook wel willen! Na ons afscheid rij ik geïnspireerd en dromend weer terug naar de drukke stad.

Ben je benieuwd geworden naar het werk van Marcel Pinas? Google hem om een compleet beeld te krijgen. Het is het waard!


Marcel Pinas en Hedy Tjin in Suriname