Fietfieuw! #04: De Neukpiet

Fietfieuw! #04: De Neukpiet – een graphic novel die eigenlijk als film bedoeld was

31 oktober 2023 door Hedy Tjin

Spread uit De Neukpiet, illustratie door Brian Elstak

Het einde van het jaar nadert, dat betekent dat sinterklaastijd er weer aan komt. Dan popt dit boek weer op in mijn vizier. De officiële titel van het boek is: ‘De Neukpiet of: hoe ik mijn ware zelf vond en per ongeluk een rassenoorlog ontketende’, een hele mond vol. Dit boek kwam in 2020 uit bij uitgeverij Das Mag, als reactie op de pietendiscussie. (Laten we voorop stellen dat alle makers tegen zwarte piet zijn.)

Deze graphic novel, die begon als filmscript, maar in eerste instantie geen subsidie kreeg, is uiteindelijk omgetoverd tot een boek. Regisseur en scenarist Gonzalo Fernandez en Ashar Medina vonden dat het script hoe dan ook op een manier naar de buitenwereld moest, dus besloten zij het om te toveren tot een graphic novel. Ze verzamelde een team van verschillende illustratoren, er was weinig tijd, en veel te tekenen. Zo werden de delen verdeeld onder verschillende illustratoren, zodat niemand in een paar weken een volledige graphic novel hoefde te tekenen, en tegelijkertijd gaf het een hele bijzondere draai aan het boek.

De Neukpiet speelt zich af in de toekomst en gaat over een comedian die weinig succesvol is: Anthony Morero a.k.a. de Neukpiet. Op een moment wordt zijn alter ego, zijn karikatuur, omarmd door een grote massa mensen die normaliter ver van hem af staat, hij wordt steeds populairder, maar ondertussen raakt hij ook steeds verder verwijderd van zijn activistische familie en sociaal bewuste vriendin, en zijn eigen ziel.

De illustratoren die hier aan meegewerkt hebben zijn: Brian Elstak, Fiona Lutjenhuis, Victor Meijer, Wide Vercnocke, Lucky Versloot en ik (Hedy Tjin). Elke illustrator kreeg zijn eigen deel om te tekenen, zo kreeg ik de vortexstukken, die tussen elk nieuw hoofdstuk zitten, en Brian Elstak maakte de flashback naar Suriname. Zo blijft het overzichtelijk en komt het grappige en scherpe verhaal heel goed naar voren. De verschillende tekenstijlen bijten niet met elkaar, en volgen elkaar prettig op. Je moet het zelf lezen/zien om het te ervaren.

Als je benieuwd bent naar het boek, kijk dan hier.

Spread uit De Neukpiet, illustratie door Hedy Tjin
Linkerspread illustraties door Victor Meijer, rechterspread illustraties door Lucky Versloot
Linkerspread illustraties door Fiona Lutjenhuis, rechterspread illustraties door Wide Vercnocke
Cover van De Neukpiet, illustratie door Victor Meijer (typografie door Brian Elstak)
rechterspread illustraties door Victor Meijer