Fietfieuw! #06: Workshops geven – De mooiste poema

Fietfieuw! #06: Workshops geven – De mooiste poema

9 mei 2024 door Hedy Tjin

De afgelopen jaren heb ik verschillende workshops gegeven bij de boeken die ik geïllustreerd heb, vaak aan kinderen, soms aan volwassenen. En wat heb ik mensen vaak horen roepen: ‘Ik kan niet tekenen!’. De mensen die dat het hardste roepen maken vaak de tofste tekeningen. Wanneer mensen loslaten dat iets moet lijken of natuurgetrouw moet zijn komt vaak de magie tot stand.

Zo gaf ik een tijd geleden samen met schrijfster Henna Goudzand Nahar een workshop, bij ons boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’, aan kinderen van groep 7 en 8 van een basisschool in Amsterdam Oost. Ik moet eerlijk zeggen dat groep 8 van deze school best een uitdaging leek, groep 7 was heel rustig en lief, maar groep 8 was nogal mondig en leek totaal niet te zitten wachten op tekenen. Elke leerling koos een illustratie uit het boek die ze mochten (na)tekenen, en zo zouden we van alle tekeningen één collage maken. De kids kwamen moeilijk op gang omdat ze erg druk waren om elkaar verbaal te overtreffen, waarschijnlijk zat daar ook een onderliggende onzekerheid, omdat ze vonden dat ze niet konden tekenen. Tot er een knop om ging en het ineens een onderlinge battle werd wie de mooiste tekening maakte. De dingen die er die dag gemaakt zijn, zijn nog steeds één van mijn favoriete resultaten van alle workshops die ik gegeven heb, ze stonden er zelf ook versteld van. Mijn lievelings illustratie is de poema die hierboven is afgebeeld.