Filmvertoning & panelgesprek ‘The Future of Fashion’

Filmvertoning & panelgesprek ‘The Future of Fashion’

Verslag van het evenement op 19 december 2022 

29 december 2022 door Noa Zuidervaart

Illustratie Ambassade – Filmvertoning & panelgesprek. Foto: Noa Zuidervaart

In het kader van de expositie The Future of Fashion, vond op maandagavond 19 december een filmvertoning en panelgesprek plaats. De avond werd georganiseerd in samenwerking met het Ketelhuis op de Westergas in Amsterdam. Centraal stonden duurzame ontwerpmethodes binnen de hedendaagse en toekomstige modeindustrie.

De avond start met een rondleiding van exposant Nadie Borggreve door de expositie ‘The Future of Fashion’ in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam. Verschillende bezoekers bekijken de tentoonstelling en komen door persoonlijke gesprekken met Nadie en de directeur van de Illustratie Ambassade, Marlies Visser, meer te weten over de getoonde werken. Er is speciale aandacht voor de visie en makers die achter deze werken schuilgaan.


Illustratie Ambassade – Filmvertoning & panelgesprek. Foto: Noa Zuidervaart

Na het tentoonstellingsbezoek vertrekken de bezoekers naar het aangrenzende Ketelhuis. Daar stroomt de filmzaal langzaam vol. Wanneer iedereen een plekje gevonden heeft, worden de bezoekers welkom geheten met een introductiewoord door filmjournalist en adjunct-directeur van het Ketelhuis Floortje Smit.

Om 19:00 uur start de eerste film: We Belong Together van Flo Meijer over de wintercollectie van Nadie Borggreve. In korte, humoristische scènes spelen de truien van Nadie een belangrijke rol. Daarna is het tijd voor een langere zit; de film Fashion Reimagined gaat van start. In de film volgen we duurzaam modeontwerp Amy Powney. Als deze rijzende ster de Vogue-prijs voor de beste jonge ontwerper van het jaar wint, besluit ze het enorme geldbedrag te gebruiken om een compleet duurzame collectie te ontwerpen. In de drie jaar die volgen wordt haar persoonlijke revolutie gevolgd en gepresenteerd als voorloper van een veel grotere, maatschappelijke verandering.


Illustratie Ambassade – Filmvertoning & panelgesprek. Foto: Noa Zuidervaart

Na afloop van de film gaat Floortje Smit in gesprek met Sophie van Duren (het Fashion for Good Museum) en Jasiek Mischke (Beeldgrammar Docent Artez Fashion Design) over hun mening over de film en visie op de toekomst van de mode-industrie. Beiden hebben stellige en inspirerende ideeën over hoe we met onze kleding en planeet moeten omgaan. Na afloop van het panelgesprek praten de bezoekers na in de foyer van het Ketelhuis.