[home] 1-jarig bestaan Illustratie Ambassade

1-jarig bestaan Illustratie Ambassade


Hiep hiep hoera! Vandaag viert de Illustratie Ambassade feest want precies een jaar geleden lanceerden we ons platform tijdens de Illustratie Biënnale.
Het afgelopen jaar brachten we de discipline illustratie onder de aandacht én naar een hogere waardering met onze exposities, evenementen, Potloodcast en digitale platform. 

We organiseerden uiteenlopende tentoonstellingen in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam, zoals ‘W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives’ in samenwerking met House of Illustration & The Black Archives, ‘Penselen in de Ruimte’, ‘De Archipel van Ludwig Volbeda’ en ‘Politiek Getekend’.


We initieerden innovatieve evenementen in het kader van onze exposities, zoals ‘The Power of Infographics’ met Mona Chalabi, Winny de Jong en Studio Terp, ‘De Zwarte Gemeenschap in Beeld’ met Iris Kensmil, Angela Tellier, Isabelle Britto en curator Paul Goodwin. Daarnaast organiseerden we de workshop ‘Macht over tekst en beeld’ met Kast Janneke Rogaar, het live tekenevenement ‘Verkiezingen Verbeeld’ met illustrator Trik en de werkperiode ‘Vers van de Pers’ met Wobby.club.

In de Potloodcast gaat Jellie Brouwer maandelijks in gesprek met illustratoren Ikram el Messaoudi, Aart-Jan Venema, Tja Ling Hu, Saša Ostoja, Ludwig Volbeda, Sonja Kuijpers van Studio Terp, Angela de Vrede, Jip van den Toorn, Loes Faber & Joost Swarte.


Onze illustratieprofessor Emilie Sitzia plaatst met haar onderzoek en columns de kunstvorm in een historische context. De finals exposities van kunstacademies werden bezocht en besproken door ‘kunstmeisje’ Eva Zandkuijl. We introduceerden de ‘Blurbs’ waarin Joost Swarte iedere editie bijzondere uitgaven uitlicht, interviewden makers uit het werkveld en nodigden illustratoren uit om te vertellen over hun favoriete beeld van eigen hand in de Beeldcolumn.

Van 4 tot 20 juni is de Illustratie Ambassade terug met de nieuwe expositie ‘15 Jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs’ in het Meterhuis op de Westergas in Amsterdam. En in het najaar organiseren we in samenwerking met OSCAM de expositie en Open Call ‘The Future of Fashion’.
Je kunt je tot 15 juni aanmelden voor deze Open Call en mogelijk meedoen met deze expositie.
Lees hier verder


We zijn enorm trots en dankbaar voor wat we het afgelopen jaar hebben bereikt en zien uit naar hoe we het komende jaar illustratiemakers en -publiek kunnen blijven inspireren, uitdagen en betrekken.

Met veel dank aan de Fiep Westendorp Foundation, Pictoright, AFK, Stimuleringsfonds, BNO, Letterenfonds, House of Illustration, Stichting CPNB, the AOI, EIF, Westergas, gemeente Amsterdam & de GAU.