[home] Blurb #08

Blurb #08

6 mei 2022 door Joost Swarte

Beeld uit One Square Meter Berber geïnitieerd door Mina Abouzahra

We reizen af naar Marokko, naar Berbervrouwen die op kleine weefgetouwen kleden maken. Met beperkte technische middelen zoeken ze naar beeldende mogelijkheden.

De kleden doen denken aan een tijd waarin de computer nog in de kinderschoenen stond. Er waren toen alleen grove pixels beschikbaar. De digitale beeldmakers leken geïnspireerd door strijkkralen uit hun kleutertijd toen ze kwamen met spelletjes als Pong en Pac Man. Niets nieuws onder de zon. De Berbervrouwen wisten al veel eerder met eenvoudige weeftechniek en felgekleurde draden figuren te creëren als een boom, visgraat en kikker. 

In 2019 waren een selectie veelkleurige Berbertapijten te zien in de tentoonstelling Desert Design in Musée Yves Saint Laurent in Marrakesh en in Musée Bargoin in Clermont-Ferrand. 

Daarna werd er nog een bijzonder project rond Berbertapijten georganiseerd. Ontwerper Mina Abouzahra bezocht tapijtateliers in Marokko met Nederlandse ontwerpers, waaronder Wiki Somers en Bertjan Pot. De ontwerpers werkten samen met Berbervrouwen en legden de resultaten van hun bijzondere ambachtelijke avontuur vast in de publicatie One Square Meter Berber. Het eindresultaat is een krant met vellen van één vierkante meter waarin de tapijten op ware grootte zijn afgebeeld. De beelden zijn verrijkt met artikelen over het project. 

Als tekenaars kunnen we hiervan leren dat technische beperkingen de creativiteit stimuleren en hoe felgekleurde draden daarbij helpen.