[home] Blurb #10
Blurb #10
30 juli 2022 door Joost Swarte
Voor tekenaars belangrijk: heb je de hand onder de knie? Ben je handig? Een duim en vier vingers aan een buigzaam stukje vlees, via de beweeglijke pols verbonden aan het eind van de arm. De hand, je kan er van alles mee.
Uitgever Cécile Poimboeuf-Koizumi en Stephen Ellcock hebben handen gezocht en gevonden, bijvoorbeeld in de collecties van musea. De handen zijn handzaam gebundeld in het boek Jeux de mains. Er zijn werken met handen te zien van onder andere Philip Guston, Man Ray, Hans Holbein, Bruno Munari en Utagawa Hiroshige.
Opvallend is de keuze voor het afbeelden van een linker- of rechterhand. Als een rechtshandige tekenaar een hand tekent, en een eigen hand als voorbeeld neemt, dan is de linkerhand vaak het model. In Jeux de mains staan veel meer rechter- dan linkerhanden afgebeeld. Mogelijke conclusie: de tekenaars werkten met een model, in plaats van een eigen hand te tekenen.
Jeux de mains is gebonden op Japanse wijze. Het boekje is zo gemaakt dat je alleen de afbeeldingen van handen ziet. Deze zijn geplaatst op de buitenzijden van de gevouwen pagina’s. Als je de bijschriften bij de foto’s, tekeningen en schilderijen wilt lezen moet je daar moeite voor doen. De bijschriften zijn verstopt tussen de gevouwen pagina’s. De boodschap van de vormgever is duidelijk: het gaat op de eerste plaats om de handen.
Deze uitgave van Chose Commune, een kleine uitgever van fotoboeken in Marseille, geeft ruimte om een persoonlijke relatie met de handen aan te gaan, in plaats van te dicteren hoe we moeten kijken. Een voorbeeldige handelswijze. Chose Commune, je vous aime. Ik kocht deze uitgave in de boekentent van het fotofestival Unseen in Amsterdam.