[home] Blurb #11

Blurb #11

27 augustus 2022 door Joost Swarte

George Herriman’s Krazy Kat, The Complete Color Sundays 1935-1944 uitgegeven door Taschen

Krazy Kat is verliefd op de muis Ignatz. De muis is daar niet van gediend en beantwoordt de avances steevast met een baksteen die hij gooit naar het hoofd van Krazy. Dan is er een hond die een oogje heeft op Krazy. De hond, Offissa Pup genaamd, is politieagent en probeert Krazy te beschermen tegen de eigenzinnige Ignatz. Offissa Pup ziet Ignatz het liefst achter de tralies. 

Rond die driehoeksverhouding met de hoofdacteurs creëerde George Herriman een vracht aan B-acteurs en decors. In de Amerikaanse kranten verschenen van 1913 tot 1944 dagelijks stroken van de strips in zwart/wit, en in de weekend edities van de krant kregen de tekenaars de kans uit te pakken met paginagrote strips in kleur. 

Er viel altijd veel te beleven op de Krazy Kat pagina’s. Duizenden variaties op een thema en innovatieve composities met een sterk grafisch karakter; Krazy Kat is een voorbeeldige strip die door veel tekenaars gezien wordt als het beste in het genre. De kat en zijn verwikkelingen kende zelfs bewonderaars als Pablo Picasso en Charlie Chaplin. 

In de loop der jaren zijn er veel herdrukken van Krazy Kat uitgegeven. De oudste herdruk in mijn bibliotheek is uit 1946, uitgegeven door Henry Holt and Company Inc. Met een introductie van dichter en kunstenaar E. E. Cummings. Chris Ware tekende de omslagen voor de recente herdrukken van Fantagraphics Books. Ikzelf tekende de omslagen van de herdrukken, uitgegeven door Real Free Press Amsterdam bijna vijftig jaar geleden. 

Toen ik in 2008 te gast was op het stripfestival SPX in Washington, bracht ik een georganiseerd bezoek voor de uitgenodigde tekenaars aan de Library of Congress. We konden tekeningen uit de collectie opvragen en bekijken. Op mijn lijstje stonden Miguel Covarrubias, John Held jr. en natuurlijk George Herriman. 

En nu is er een juweel van een boek uitgekomen bij Taschen: Alexander Braun, George Herriman’s Krazy Kat, The Complete Color Sundays 1935-1944. De collectie van alle Krazy Kat kleuren strippagina’s op groot formaat, bijna zo groot als de Amerikaanse kranten. In een uitgebreide biografische introductie schrijft Alexander Braun over de Cubaanse en creoolse achtergrond van Herriman, en de cultuur van zijn geboorteplaats New-Orleans. De belangstelling van Herriman voor de Navajo indianen, geïllustreerd met historische documenten en foto’s. 

Krazy Kat is wat mij betreft: The King of Komiks. De variaties die Herriman voor zijn strip bedacht zijn altijd verrassend, pagina na pagina. Destijds, nu, en voor komende generaties.