[home] Blurb #12

Blurb #12

5 november 2022 door Joost Swarte

Jean qui rit et Jean qui pleure door François Ayroles

Het begon allemaal met Jantje lacht en Jantje huilt. Jean qui rit et Jean qui pleure, een bescheiden boekje van de Franse tekenaar François Ayroles uit 1995. Hij laat in dit boekje zien hoe we de getekende houdingen van een personage kunnen begrijpen. Twee tekeningen van Jean, naast elkaar. Zijn houding is op de twee tekeningen hetzelfde, maar de context tegenovergesteld. Zo zien we dat een houding niet leidend is voor ons begrip, de aankleding en omgeving des te meer.  

François Ayroles is lid van een groep tekenaars die de grenzen van het stripboek-medium verkent: OuBaPo. Die naam is een afkorting van l’Ouvroir de bande dessinée potentielle, of naar het Nederlands vertaald: Werkplaats voor potentieel tekenstrip werk. Geïnspireerd op OuLiPo, l’Ouvroir de littérature potentielle, opgericht in 1960 door Raymond Queneau en Francois Le Lionnais. Schrijvers George Perec en Italo Calvino droegen ook bij aan de Werkplaats voor potentiële literatuur. 

Ayroles heeft zo’n twintig publicaties op zijn naam staan. Naast Jean qui rit et Jean qui pleure, staat zijn meesterwerk Une affaire de caractères uit 2013 bij mij op de plank. Het boek is een politieroman waarin letters en schrijvers de hoofdrollen spelen.