[home] Blurb #13

Blurb #13

20 januari 2023 door Joost Swarte

Le dessin & les mots door Bunpei Yorifuji

Bunpei Yorifuji, grafisch ontwerper en tekenaar, heeft zijn studio sinds 2000 in Tokyo en werkt voor onder andere de metro van Tokyo en het warenhuis Muji. In 2012 bracht de Franse uitgever B42 een publicatie van hem uit met de titel ‘Le dessin & les mots’. Een kijkje in de keuken van deze bijzondere ontwerper. Yorifuji schrijft over zijn ontwerpproces en maakt dit ook nog eens duidelijk met tekeningen.

Het mooiste in dit boek is hoofdstuk vier. Eenendertig omslagontwerpen, met typografie en beeld van zijn hand, voor Japanse uitgaven. Soms is het beeld herkenbaar, vaak ook abstract. Zijn voorbeeldige omslagen, allen in zwart en rood op wit papier, hebben een ontstaansgeschiedenis, die heeft Bunpei dan weer in tekeningen duidelijk gemaakt. Naast elkaar, de inspiratie, het denkproces van de ontwerper en het strakke resultaat.

De gestileerde omslagen zijn de eenvoudige conclusie van dat denkproces. Hier is geen sprake van een simpele formule, iedere inhoud verdient een toegesneden voorstudie om tot een uniek omslag te komen.

Als je moeite hebt met de Franse taal van deze uitgave: geen probleem. De boekomslagen van Bunpei Yorifuji en de voorbereidingen die ernaast zijn getekend, maken alles duidelijk, als je maar een beetje visueel bent ingesteld. Dit boek gaat over een fantastische ontwerper die er geen probleem mee heeft om zijn ontwerpproces met ons te delen.