[home] Blurb #05

Blurb #05

23 november 2021 door Joost Swarte

Beeld uit Dwars door van Tom Haugomat

In deze rubriek vertelt Joost Swarte, ambassadeur van de Illustratie Ambassade, over beelden die hem getroffen hebben. In deze editie wordt het werk van Tom Haugomat besproken.

Als je de sleutel hebt gevonden opent zich een meesterwerk. Tom Haugomat tekent in ‘Dwars door’ het leven op van een mens, van geboorte tot overlijden. Op iedere linkerpagina zien we de hoofdpersoon, op de rechterpagina zien we wat hij ziet. Als de hoofdpersoon verwonderd door een rond vergrootglas kijkt, dan zien we op rechts een rond beeld met grote insecten.

De persoon en zijn blikveld worden zo, naast elkaar gepresenteerd, met elkaar verbonden. Via zijn waarneming komt de persoon tot leven. De tekeningen in het boek horen allemaal bij dat ene leven. Divers in opbouw en onderwerp, worden de tekeningen bij elkaar gehouden met een eenvoudig kleurenpalet. Het boek heeft zo de kracht van een sterk samenhangend grafisch oeuvre.

Met de toegankelijke stijl en opbouw is het boek snel te lezen. Toch, de indruk die ‘Dwars door’ maakt is zo sterk dat het leven dat erin is opgetekend dicht bij je blijft; heel dichtbij.

Dwars door is gekozen tot een van de beste boeken op het stripfestival van Angoulême. Meer informatie: Boycott Books