[home] Esmay Groot Koerkamp over de Fiep Westendorp stimuleringsprijs

Esmay Groot Koerkamp over de Fiep Westendorp stimuleringsprijs

18 mei 2022

Doek gemaakt van vliegerstof over hoe de natuur menselijke gevoelens weerspiegelt

De Illustratie Ambassade besteedt aandacht aan het vijftienjarige bestaan van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs met de expositie ‘15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs’. Het stipendium wordt om de twee jaar uitgereikt aan drie jonge, veelbelovende illustratietalenten. Een van de winnaars uit 2017 is Esmay Groot Koerkamp die veelzijdig werk maakt in oneindig veel technieken en materialen. In de aanloop naar onze nieuwe tentoonstelling gaat de Illustratie Ambassade met Esmay in gesprek over wat de prijs haar heeft opgeleverd en waar ze nu mee bezig is.


Waar ben je de twee jaar van de Fiep Westendorp stimuleringsprijs mee bezig geweest? 
Ik werkte aan mijn project Kaos. Daar begon ik aan door met aantekenboekjes mijn verzonnen werelden vorm en sfeer te geven. Vanuit die aantekeningen ontstonden allerlei werken. Zo maakte ik onder andere behangpatronen, het boekje Hoe Weer Bolvormig te Worden, gifbekers van keramiek en vier wanddoeken genaamd Het Gevoelen. Mijn idee is dat alle werken onder hun eigen wereld vallen. Met de tijd hoop ik een totaalbeeld van al die werelden te kunnen verbeelden. 


Dubbelzijdig behang over liefdesverdriet

Alles waar ik aan werk valt nog steeds onder het project waar ik tijdens de periode van de Fiep Westendorp stimuleringsprijs mee ben begonnen.

Wat heeft de prijs je gebracht?  
Ik heb dankzij de Fiep Westendorp stimuleringsprijs veel geleerd over wat mij fascineert. Ik ontdekte onderwerpen voor mijn werk waar ik nog heel lang aan verder kan werken. Van tevoren dacht ik dat ik aan één project zou gaan werken, maar gaandeweg ontdekte ik dat Kaos een onuitputtelijke bron vormde. Ik ben er eigenlijk nog altijd mee bezig. Alles waar ik tot nu toe aan werk valt onder het project waar ik tijdens de periode van de Fiep Westendorp stimuleringsprijs mee ben begonnen.

Hoe kijk je terug op deze tijd?  
Met veel plezier. Het stipendium gaf mij de vrijheid om na te denken over waar ik werk over wil maken. Doordat ik de mogelijkheid kreeg mij een langere tijd te focussen heb ik een inspiratiebron voor de rest van mijn leven gekregen — zo voelt dat nu in elk geval. Het uitdenken van mijn plan ging erg goed. Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik niet nog meer werk heb kunnen maken binnen de periode, maar dat hou je altijd. Ik vind het fijn dat ik door de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs tijd kreeg om nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren. 


Een film still uit Een Liefdesbrief van Lettervermicelli

Waar ben je op dit moment mee bezig? 
Ik werk aan mijn eerste grote installatie. Het wordt een slapende Sneeuwwitje in een glazen kist. Het werk gaat over wachten tot het leven begint en bevraagt of dat de juiste manier is. Ik zie een verband met hoe we gezamenlijk wachtten tot Corona voorbij was. De installatie gaat bestaan uit een grote slapende vrouw in combinatie met video’s en werken van keramiek en stof.

Het werk van Esmay wordt vertegenwoordigd door Galerie Bart, was te zien tijdens de expositie A Summer Symbiosis en is van 4 tot 20 juni 2022 onderdeel van onze expositie 15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs in het Meterhuis.