IAA #01 – Micro- en selfpublishing

IAA #01 – Micro- en selfpublishing

Verslag van het evenement op 13 april 2023

20 april 2023 door Noa Zuidervaart

Illustratie Ambassade – IAA #01 ‘Micro- en selfpublishing’. Foto: Noortje Rap

Op donderdag 13 april vond de eerste bijeenkomst van de Illustratie Ambassade Academy (IAA) plaats bij Uitgeverij Loopvis in Arnhem. De avond stond in het teken van micro- en selfpublishing. Activist-illustrator Sanne Boekel en zelfuitgever Jeroen Funke deelden tijdens het programma hun visie als maker en vertelden over welke rol micro- en selfpublishing spelen binnen hun praktijk. 

De bezoekers, veel van hen zelf ook illustrator, druppelen één voor één binnen bij de fysieke locatie van Uitgeverij Loopvis. Nadat iedereen een plek heeft gevonden binnen de knusse ruimte openen Noortje Rap en Noa Zuidervaart, initiatoren van de IAA, de avond met een welkomstwoord en een uitleg over het programma. De avond zal starten met een introductie over de locatie door Marije Sietsma, waarna Sanne Boekel een presentatie geeft, tussendoor is het tijd voor een korte tekenopdracht, dan is het de beurt aan Jeroen Funke om te vertellen over zijn praktijk en afsluitend staat er een borrel gepland. 


Illustratie Ambassade – IAA #01 ‘Micro- en selfpublishing’. Foto: Noortje Rap

Marije Sietsma neemt het woord. Zij is oprichter van Loopvis en bedacht onder andere de Kakkerlakjes; rijk geïllustreerde boekjes over uiteenlopende onderwerpen. Sinds anderhalf jaar is de uitgever verplaatst naar een nieuwe, grotere locatie. Daar is ook plek voor tentoonstellingen, evenementen, residenties, een winkel en natuurlijk een werkplek voor de uitgeverij zelf. Marije vertelt over haar locatie en de boeken die ze onlangs heeft uitgegeven. Hoewel veel van haar publicaties geen micropublicaties zijn, worden haar uitgaven in vergelijking met grote, commerciëlere uitgevers op kleinere schaal gemaakt en gedistribueerd. Dit zorgt ervoor dat het proces flexibel blijft; zowel schrijver als illustrator worden nauw bij het drukproces betrokken, iets dat later op de avond wordt onderschreven door Sanne Boekel. 


Illustratie Ambassade – IAA #01 ‘Micro- en selfpublishing’. Foto: Noortje Rap

Sanne vertelt over haar beroepspraktijk als illustrator. Ze start bij het begin van haar loopbaan, met een verhaal over haar afstudeerproject ‘De Moraalridder’. Daarna loopt ze chronologisch verschillende projecten af. Duidelijk is dat maatschappelijke onderwerpen en activisme als rode draad door haar oeuvre lopen. Zo maakte ze onlangs een geïllustreerd bordspel over de oneindige wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg bij de GGZ. Met dit spel bracht ze een bezoek aan Den Haag, waar ze het spel met verschillende politici uitvoerden om hen te confronteren met het huidige, weerbarstige systeem. Dat is dan ook wat Sanne het liefste doet met haar werk; systemen bevragen en onderuit halen. Volgens haar stelt selfpublishing makers in staat om autonoom te blijven, om hun eigen stem te behouden en hiermee verandering teweeg te brengen. 

Na de presentatie van Sanne is het tijd voor een kort intermezzo. Bezoekers wordt gevraagd om hun observaties van de presentatie te verbeelden in tekeningen. Er wordt al snel gedreven getekend. Maar de winkel van Loopvis vormt een aanlokkelijke afleiding. Een aantal bezoekers dwalen af en duiken in de uitgebreide selectie graphic novels, Kakkerlakjes, kookboeken en andere snuisterijen die de uitgeverij te bieden heeft. 


Illustratie Ambassade – IAA #01 ‘Micro- en selfpublishing’. Foto: Noortje Rap

Na de korte pauze vervolgt Jeroen Funke het programma. Tijdens zijn tijd aan de kunstacademie startte hij collectief Lamelos met een aantal andere tekenaars. Sinds die tijd publiceert hij regelmatig samen of individueel stripboeken, tijdschriften, zines en andere publicaties. Als onderdeel van zijn project ‘one book a month’ maakt hij sinds 2018 iedere maand een boek en verspreidt deze onder zijn abonnees. Volgens Jeroen is dit een ideale manier om te werken; hij kan iedere maand iets nieuws uitproberen en blijft autonoom in de keuzes die hij maakt. Hij heeft er wel een gedeelte van zijn huis voor moeten opofferen, want die staat vol met snijmachines, zeefdrukramen, boekbindgereedschap en ander materiaal. Jeroen zijn verhaal is meeslepend, humoristisch en maakt vooral enthousiast. Na afloop geeft het publiek aan geïnspireerd te zijn om zelf ook aan de slag te gaan.

Na de presentatie van Jeroen is er een einde gekomen aan het programma. Bij de bar van Loopvis zijn drankjes beschikbaar. Het publiek praat gezellig na over de presentaties en hun ideeën over micro- en selfpublishing. 


Illustratie Ambassade – IAA #01 ‘Micro- en selfpublishing’. Foto: Noortje Rap