IAA – Maakmiddag ‘Getekende Stadswildernis’
IAA – Maakmiddag ‘Getekende Stadswildernis’
Verslag van het evenement op 2 mei 2025

Op vrijdag 2 mei vond in het Meterhuis op het Westergasterrein in Amsterdam een bijzondere maakmiddag plaats, georganiseerd door de Illustratie Ambassade Academy. Deze middag stond in het teken van ontmoeting, reflectie en collectief maken, en maakte deel uit van de manifestatie Getekende Stadwildernis.
Voor deze bijeenkomst nodigden we zeven veelbelovende, recent afgestudeerde illustratoren van verschillende kunstacademies in Nederland uit: Joeri Ista (St. Joost), Eva ten Cate (ArtEZ), Hazel Laureys (HKU), Cheyenne Goudswaard (St. Joost), Victoria Hoogstoël (Rietveld), Ellie Mc Guinness (WDKA) en Vera Wolsink (ArtEZ). Ook illustrator Timon Vader (HKU) was aanwezig; hij ontwierp de plattegrond van het Westerpark, die centraal staat in manifestatie Getekende Stadswildernis.
De deelnemers werden verwelkomd door Noa Zuidervaart en Noortje Rap, beide illustrator en programmeur voor de Illustratie Ambassade. Na een korte introductie over de Illustratie Ambassade Academy gaven ze het woord aan Timon, die vertelde over zijn werk als illustrator in het algemeen, en de plattegrond van het Westerpark in het bijzonder. Daarmee trapte hij het voorstelrondje af, waarin alle illustratoren iets vertelden over hun achtergrond en maakpraktijk.
Vervolgens was het tijd voor een gezamenlijke lunch waarin er, naast broodjes en beleg, allerlei onderwerpen over tafel gingen. De illustaroren, die afkomstig zijn van verschillende kunstacademies, wisselden persoonlijke verhalen uit: van hun academietijd tot de eerste stappen in het werkveld. Vanuit gemeenschappelijke ervaring en oprechte interesse kwamen er direct allerlei vragen op. Wat betekent het om illustrator te zijn? Werk je thuis of op een atelier? Verschillen tussen academies, de meerwaarde van het volgen van een masteropleiding en het belang van praktijkinzicht van docenten kwamen aan bod.

Na de lunch was het tijd voor een wandeling door het Westerpark, op zoek naar stadsnatuur. Kleine ontdekkingen, planten, dieren – onder leiding van toergids Timon werd er in korte sessies samen gekeken en geschetst. Vervolgens ging ieder zijn eigen weg, op zoek naar input en inspiratie. Na een uurtje kwam iedereen weer samen in het Meterhuis; daar deelden we onze observaties, en namen we plaats aan de tekentafel voor het vervolg van de maakmiddag.
Tijdens het tekenen kwamen er opnieuw allerlei gespreksonderwerpen aan bod. Grote vragen én praktische thema’s passeerden de revue. Hoe kom je aan opdrachten, en moet je actief acquisitie doen? Word je gevraagd om je bestaande stijl, of juist om iets nieuws te maken? En hoe zit het met samenwerking: blijft werk nog van jou als je het samen met iemand anders maakt? Er ontstond een levendig gesprek over fondsenwerving, de rol van stereotypen in natuurtekenen, en de behoefte aan uitwisseling met andere jonge makers.

Wat vooral opviel, was een gedeeld gevoel van behoefte aan community: aan plekken om samen te komen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Deze middag bood daar een mooi startpunt voor. In een open en gezellige sfeer konden we praten over twijfels, kansen, ambities en uitdagingen – en zo samen nadenken over ieders individuele carrièrepad, en de toekomst van het illustratorschap in bredere zin.
Aan het einde van de werkmiddag voegden we de gemaakte illustraties toe aan de plattegrond, en deelden daarmee een stukje kennis over de biodiversiteit die het Westerpark rijk is. Maar deze werkmiddag bracht meer dan alleen een aantal prachtige illustraties: er werden nieuwe contacten gelegd, ervaringen gedeeld én tips uitgewisseld. De input van deze groep jonge makers nemen we mee in de verdere plannen van de Illustratie Ambassade Academy. Want juist door te luisteren naar wat er leeft onder startende illustratoren, kunnen we bouwen aan programma’s die écht iets betekenen.

Met dank aan: Joeri Ista, Eva ten Cate, Hazel Laureys, Cheyenne Goudswaard, Victoria Hoogstoël, Ellie Mc Guinness, Vera Wolsink en Timon Vader.