IAA – Tekenen van de toekomst

Tekenen van de toekomst: AI en illustratie

Datum 26 oktober 2023, van 19.30 tot 21.00 uur
Locatie Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam
Tickets € 10,- / 5,- / 0,-


Beeld door Tijmen Snelderwaard


De explosieve groei van kunstmatige intelligentie (AI) heeft het afgelopen jaar een grote invloed gehad op de illustratiesector. AI biedt illustratoren krachtige tools en technieken waarmee ze hun creatieve vaardigheden kunnen ondersteunen. Tegelijkertijd brengt de opkomst van kunstmatige intelligentie onrust met zich mee en roept vragen op over auteursrecht en de impact van beeldgeneratie op de arbeidsmarkt. Om ons niet uit het veld te laten slaan, is het van belang om als vakgebied in gesprek te blijven en goed geïnformeerd te zijn over alle facetten van AI. 

Daarom organiseert de Illustratie Ambassade op 26 oktober de bijeenkomst ‘Tekenen van de toekomst: AI en Illustratie’,  in samenwerking met het Nieuwe Instituut. Tijdens deze avond staat de invloed van de recente opkomst van generatieve AI op de hedendaagse illustratiepraktijk centraal. Middels presentaties en een panelgesprek met professionals en organisaties uit het vakgebied, verkennen we zowel de kansen als gevaren van kunstmatige intelligentie voor de illustratiesector.

Programma

  • 19:15 uur – Deuren open
  • 19:30 uur – Introductie door Pictoright: illustratie, AI & auteursrecht
  • 19:45 uur – Presentaties door panelleden
  • 20:15 uur – Panelgesprek met Vera van der Burg, Laurens Vreekamp en Tijmen Snelderwaard, onder begeleiding van gespreksmoderator Nadia Piet
  • 21:00 uur – Drankjes
Sprekers

Vera van der Burg is een ontwerper en onderzoeker. Ze werkt momenteel als promovendus aan de Technische Universiteit in Delft, als onderdeel van het Designing Intelligence Lab. Haar onderzoek en ontwerpen richten zich op kunstmatige intelligentie in creatieve praktijken. Vera creëert publicaties, workshops, presentaties en installaties voor exposities.

www.veravanderburg.nl

Tijmen Snelderwaard is multidisciplinair illustrator met een voorliefde voor opkomende mediavormen. In zijn werk combineert hij 3D, XR en animatie om visuele verhalen te vertellen over hedendaagse onderwerpen. Hij werkte o.a. al voor VICE, WeTransfer, De Volkskrant en creëerde het campagnebeeld voor dit evenement.

www.tijmensnelderwaard.nl

Laurens Vreekamp is journalist, design thinker en oprichter van de Future Journalism Today Academy. Hij is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie en machine learning. Zo publiceerde Laurens in 2022 zijn boek ‘The Art of AI’, waarin hij een praktische blik werpt op de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie.

Luna Schumacher is jurist bij Pictoright, de auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers. Ze heeft een achtergrond in zowel kunstgeschiedenis als auteursrecht en houdt zich bezig met verschillende onderwerpen op dit snijvlak, waaronder generatieve AI. Namens Pictoright zal Luna de auteursrechtelijke dilemma’s rond generatieve AI belichten.

www.pictoright.nl

Host en gespreksmoderator

Nadia Piet is onafhankelijk onderzoeker, ontwerper en cultureel producent met een focus op AI, technologie, digitale cultuur en creativiteit. Ze onderzoekt speelse en doelgerichte technologie door middel van freelance projecten en zelf geïnitieerde experimenten.

www.nadiapiet.com