[archief] Illustratie Ambassade activiteitenoverzicht

Illustratie Ambassade activiteitenoverzicht


15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs

In juni 2022 opende de Illustratie Ambassade opnieuw de deuren van het Meterhuis. Ditmaal voor de expositie ’15 Jaar Fiep Westendorp Stimuleringsprijs’; een expositie ter ere van de tweejaarlijkse prijs voor jong kunstzinnig illustratietalent.
Lees hier verder


Illustratie Ambassade Politiek Getekend

Expositie Politiek Getekend

Tijdens maart 2022 stond de Illustratie Ambassade in het teken van politieke cartoons en redactionele illustraties. Met onze expositie in het Meterhuis besteedden we aandacht aan de genomineerden van de Inktspotprijs, de historie van spotprenten en de Risoprinter als onderdeel van een activistische DIY-beweging.
Lees hier verder


Expositie W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives

Illustratie Ambassade presenteerde tussen 9 november 2021 t/m 29 januari 2022 in samenwerking met The Black Archives de expositie W.E.B. Du Bois Charting Black Lives, een reizende tentoonstelling van The House of Illustration. De expositie toonde Du Bois’ baanbrekende verzameling infographics om racisme uit te dagen, waarbij hij de visuele argumenten net zo krachtig maakte als zijn tekstuele.
Lees hier verder


Expositie De Archipel van Ludwig Volbeda

Illustratie Ambassade presenteerde tussen 2 t/m 17 oktober 2021 in het Meterhuis bij de Westergas de tentoonstelling De Archipel van Ludwig Volbeda. Tijdens de solo-expositie waren de schetsboeken, levensgrote mindmap en facsimiles van Volbeda’s schetsboeken te bekijken. Zo kreeg de bezoeker een idee van het meesterbrein achter de illustraties.
Lees hier verder


Expositie Penselen in de Ruimte

Illustratie Ambassade presenteerde tussen 1 t/m 17 oktober 2021 in samenwerking met de CPNB de expositie Zilveren Penseel Winnaars 2021. Tijdens deze tentoonstelling werden de bekroonde illustraties in de spotlight gezet en konden bezoekers meer leren over de illustratoren en boeken waarin de illustraties verschenen. In 2022 reist de expositie door naar bibliotheken door heel Nederland.
Lees hier verder


Rondleiding & workshop voor jongerenplatform Volta

Een groep kinderen in de leeftijdscategorie acht t/m twaalf jaar volgde onder begeleiding van jongerenplatform Volta een rondleiding door de expositie W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives. In het kader van de tentoonstelling creëerden de kinderen hun eigen groepsportretten door elkaar na te schilderen.

1-jarig bestaan Illustratie Ambassade

Hiep hiep hoera! De Illustratie Ambassade viert hun 1-jarig bestaan. Het afgelopen jaar brachten we de kunstvorm illustratie onder de aandacht met uiteenlopende activiteiten.
Lees hier verder


Evenement Vers van de Pers

Op 19 en 20 maart 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade in samenwerking met Wobby.club het evenement Vers van de pers; een tweedaagse werkperiode waarin vier enthousiaste illustratoren door middel van de Risoprinter beeld gaven aan de allernieuwste nieuwtjes.
Lees hier verder


Evenement Verkiezingen Verbeeld

Op 16 maart 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade het evenement Verkiezingen Verbeeld. Tijdens deze avond deed een team van Inktspot-cartoonisten, onder leiding van illustrator Trik, live verslag van het nieuws omtrent de gemeenteraadsverkiezingen en de oorlog in Oekraïne.
Lees hier verder


Lezing The power of infographics

Op de avond van 10 december 2021 presenteerde Illustratie Ambassade via livestream de infographics van W.E.B. Du Bois. Mona Chalabi (datajournalist), Sonja Kuijpers van Studio Terp (dataillustrator) en Winny de Jong (datajournalist) gingen aan de hand van deze serie in gesprek over de kracht van infographics en de betekenis van datajournalistiek.
Lees hier verder


Lezing De Zwarte gemeenschap in beeld

Op de avond van 9 december 2021 presenteerde Illustratie Ambassade via livestream een selectie foto’s van W.E.B. Du Bois. Paul Goodwin (curator), Isabelle Britto (onderzoeker The Black Archives), Iris Kensmil (kunstenaar) en Angela Tellier (fotograaf) gingen aan de hand van deze serie in gesprek over Du Bois, de rol van de visuele cultuur en het belang van herkenning en representatie.
Lees hier verder


Workshop Van data-analyse naar visual storytelling

Tijdens de workshop op 14 december 2021 creëerden deelnemers in groepen, onder begeleiding van datajournalist Frédérik Ruys, datavisualisaties aan de hand van maatschappelijke datasets.
Lees hier verder


Workshop Macht over tekst en beeld

Tijdens de workshop op 16 oktober 2021 werden deelnemers, onder begeleiding van illustrator Karst Janneke Rogaar, uitgedaagd om het effect van creatieve restricties te ontdekken.