[archief] Illustratie Ambassade activiteitenoverzicht

Illustratie Ambassade activiteitenoverzicht


2024

Kaboom x Ketelhuis x Illustratie Ambassade: ♥♥♥ Animatie ♥♥♥

ZONDAG 14 APRIL 2024 om 19.00 uur
Met vroeg werk van animatie-grootmeesters Tim Burton en Adam Elliot!

Een depressieve Jim Morrison was euforisch toen hij in 1967 plots een aha-erlebnis beleefde voor een refrein voor een nieuw nummer van zijn band The Doors. Vluchtig had hij ergens gekriebeld: “People are strange when you’re a stranger. Faces look ugly when you’re alone.” Hij verwees naar de verschoppelingen (zoals zichzelf), mensen aan de rand van de samenleving, einzelgängers die zich vervreemd en onbegrepen voelen. Maar het is wel iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren. Bestel hier tickets voor 14 april

Laten we in het filmtheater waar het in 2019 allemaal begon voor Kaboom een filmische toast uitbrengen op de outcast, op eenzaamheid en op diegenen die zich minder thuis voelen in onze maatschappij. En op kwetsbaarheid. Want zonder zijn we niets.

Dit is een samenwerking tussen Het Ketelhuis, Kaboom en de Illustratie Ambassade, n.a.v. de expositie A Sense of Belonging, die van 12 april t/m 26 mei plaats vindt in het Meterhuisje.

SHOWING IN THIS PROGRAM:

Crocodile- Kaspar Jancis
The Pearce sisters – Luis Cook

2023

Uit: Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (2019)

Ketelhuis x Illustratie Ambassade: Baanbrekers

In het kader van de huidige expositie in het Meterhuis op Westergas, verzorgt het Ketelhuis samen met de Illustratie Ambassade een speciaal filmprogramma waarin drie Baanbrekers worden uitgelicht. Zondag 10 december zie je de laatste vertoning: Hitler heeft mijn roze konijn gestolen (2019), gebaseerd op het verhaal van Judith Kerr. Tickets en info
Judith Kerr about her work as an illustrator

IAA #02 –
Tekenen van de Toekomst

Op donderdag 26 oktober vond de bijeenkomst ‘Tekenen van de toekomst: AI en Illustratie’,  in samenwerking met het Nieuwe Instituut plaats. Tijdens deze avond stond de invloed van de recente opkomst van generatieve AI op de hedendaagse illustratiepraktijk centraal. 
Lees hier verder

Workshop ‘Illustration as a Research Method

In het kader van de expositie ‘Baanbrekers/Trailblazers’, gaf Tânia A. Cardoso op 24 oktober de workshop ‘Illustration as a Research Method’. In dit artikel blikken we terug op de middag.
Lees hier verder

‘Drawing a Trail to Action: Exploring the potential of illustration research’ by Tânia A. Cardoso

Inspired by the exhibition Trail Blazers: 20th Century Illustrators and Activism, Tânia A. Cardoso designed a ‘walkshop’ to help participants reflect on how drawing can be a socially engaged practice. Stepping into the shoes of the illustrator, participants learned how the person drawing, movement, and the subject being investigated are all connected in a transformative process where all are affected, and all are left transformed in the end. Continue reading

IAA #01 –
Micro- en selfpublishing

Op donderdag 13 april vond de eerste bijeenkomst van de Illustratie Ambassade Academy (IAA) plaats bij Uitgeverij Loopvis in Arnhem. De avond stond in het teken van micro- en selfpublishing. Activist-illustrator Sanne Boekel en zelfuitgever Jeroen Funke deelden tijdens het programma hun visie op micro- en selfpublishing.
Lees hier verder

Portfoliogesprekken ‘Voorbij het Zwarte Gat’

De Illustratie Ambassade organiseerde, in samenwerking met Hard//Hoofd, op 17 februari 2023 portfoliogesprekken voor startende illustratoren met ervaren experts tijdens de illustratie-bijeenkomst ‘Voorbij het Zwarte Gat’. Daarnaast gaven directeur Marlies Visser en programmeur Noa Zuidervaart een introductie over de Illustratie Ambassade aan het publiek.
Lees hier verder

2022

Expositie The Future of Fashion

In de expositie The Future of Fashion, te zien van 28 oktober t/m 31 december 2022, dagen zeven beeldmakers de mode-industrie uit op het domein van equality, sustainability en digital identity. De expositie is een ontmoeting van illustratie, mode en kunst, geeft vorm aan verandering en draagt bij aan de bewustwording over ons huidige schadelijke modesysteem.
Lees hier verder

Expertmeeting ‘Mode & Identiteit’

De Illustratie Ambassade organiseerde in het kader van de expositie The Future of Fashion, op maandagavond 28 november een expertmeeting. Het thema van de avond was het raakvlak tussen mode en identiteit en de genodigden waren beroepsprofessionals uit of met een achtergrond in de modewereld.
Lees hier verder

Filmvertoning & panelgesprek The Future of Fashion

In het kader van de expositie The Future of Fashion, vond op maandagavond 19 december een filmvertoning en panelgesprek plaats. De avond werd georganiseerd in samenwerking met het Ketelhuis op de Westergas in Amsterdam. Centraal stonden duurzame ontwerpmethodes binnen de hedendaagse en toekomstige modeindustrie.
Lees hier verder

Workshop ‘Upcycling’

Op 20 december organiseerde de Illustratie Ambassade de workshop ‘Upcylcing’ waarin deelnemers een oud, ongedragen kledingstuk een tweede leven gaven door een applicatie te ontwerpen met de punch needle-techniek. De workshop werd gegeven onder begeleiding van illustrator Amber Hyacinth en Nathalie Klok van LemonadeAmsterdam.
Lees hier verder

Performance en workshop ‘Kleding natekenen’

Op 15 december gaf kunstenaar Jan van Esch een performance en workshop ‘kleding natekenen’ aan een groep jongeren van jongerencentrum Volta. De workshop begon met een bezoek aan de expositie ‘The Future of Fashion’ in het Meterhuis op het Westergasterrein.
Lees hier verder

Workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’

Op 24 november 2022 vond de workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’ plaats in samenwerking met jongerencentrum Volta in het Westerpark. Tijdens de workshop werd een groep jongeren op participatieve wijze bewust gemaakt van de herkomst van hun kleding.
Lees hier verder

Expositie Het Kleurenpalet van Hedy Tjin

Ontdek van 5 tot en met 23 oktober 2022 het meesterbrein van Hedy Tjin in deze unieke solo-expositie op de Westergas. Tijdens de tentoonstelling bewonder je onder andere haar kenmerkende muurschilderingen en textiele kunstwerken. Daarnaast krijg je alle tekeningen uit haar prijswinnende boeken te zien en kun je zelf aan de slag! 
Lees hier verder

Expositie Zilveren Penseelwinnaars 2022

Na een succesvolle editie in 2021 keert de Illustratie Ambassade terug met de expositie Zilveren Penselen 2022. Tijdens deze editie worden de winnende illustraties én illustratoren van dit jaar in de spotlight gezet. De expositie reist gedurende het jaar naar verschillende locaties in Nederland.
Lees hier verder

Expositie 15 jaar Fiep Westendorp stimuleringsprijs

In juni 2022 opende de Illustratie Ambassade opnieuw de deuren van het Meterhuis. Ditmaal voor de expositie ’15 Jaar Fiep Westendorp Stimuleringsprijs’; een expositie ter ere van de tweejaarlijkse prijs voor jong kunstzinnig illustratietalent.
Lees hier verder

Masterclass Mata ni Pachedi

Op 1 oktober 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade in samenwerking met de Textielfactorij de masterclass Mata ni Pachedi. Tijdens de workshop leerden deelnemers onder begeleiding van kunstenaar Kirit Chitara over deze eeuwenoude kunstvorm uit India.
Lees hier verder

Illustratie Ambassade Politiek Getekend

Expositie Politiek Getekend

Tijdens maart 2022 stond de Illustratie Ambassade in het teken van politieke cartoons en redactionele illustraties. Met onze expositie in het Meterhuis besteedden we aandacht aan de genomineerden van de Inktspotprijs, de historie van spotprenten en de Risoprinter als onderdeel van een activistische DIY-beweging.
Lees hier verder

1-jarig bestaan Illustratie Ambassade

Hiep hiep hoera! De Illustratie Ambassade viert hun 1-jarig bestaan. Het afgelopen jaar brachten we de kunstvorm illustratie onder de aandacht met uiteenlopende activiteiten.
Lees hier verder

Evenement Verkiezingen Verbeeld

Op 16 maart 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade het evenement Verkiezingen Verbeeld. Tijdens deze avond deed een team van Inktspot-cartoonisten, onder leiding van illustrator Trik, live verslag van het nieuws omtrent de gemeenteraadsverkiezingen en de oorlog in Oekraïne.
Lees hier verder

Werkdag Vers van de Pers

Op 19 en 20 maart 2022 organiseerde de Illustratie Ambassade in samenwerking met Wobby.club het evenement Vers van de pers; een tweedaagse werkperiode waarin vier enthousiaste illustratoren door middel van de Risoprinter beeld gaven aan de allernieuwste nieuwtjes.
Lees hier verder


2021

Expositie W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives

De Illustratie Ambassade presenteerde tussen 9 november 2021 t/m 29 januari 2022 in samenwerking met The Black Archives de expositie W.E.B. Du Bois Charting Black Lives, een reizende tentoonstelling van The House of Illustration. De expositie toonde Du Bois’ baanbrekende verzameling infographics om racisme uit te dagen, waarbij hij de visuele argumenten net zo krachtig maakte als zijn tekstuele.
Lees hier verder

Lezing The power of infographics

Op de avond van 10 december 2021 presenteerde Illustratie Ambassade via livestream de infographics van W.E.B. Du Bois. Mona Chalabi (datajournalist), Sonja Kuijpers van Studio Terp (dataillustrator) en Winny de Jong (datajournalist) gingen aan de hand van deze serie in gesprek over de kracht van infographics en de betekenis van datajournalistiek.
Lees hier verder


Expositie De Archipel van Ludwig Volbeda

Illustratie Ambassade presenteerde tussen 2 t/m 17 oktober 2021 in het Meterhuis bij de Westergas de tentoonstelling De Archipel van Ludwig Volbeda. Tijdens de solo-expositie waren de schetsboeken, levensgrote mindmap en facsimiles van Volbeda’s schetsboeken te bekijken. Zo kreeg de bezoeker een idee van het meesterbrein achter de illustraties.
Lees hier verder

Lezing De Zwarte gemeenschap in beeld

Op de avond van 9 december 2021 presenteerde Illustratie Ambassade via livestream een selectie foto’s van W.E.B. Du Bois. Paul Goodwin (curator), Isabelle Britto (onderzoeker The Black Archives), Iris Kensmil (kunstenaar) en Angela Tellier (fotograaf) gingen aan de hand van deze serie in gesprek over Du Bois, de rol van de visuele cultuur en het belang van herkenning en representatie.
Lees hier verder

Expositie Zilveren Penseelwinnaars 2021

Illustratie Ambassade presenteerde tussen 1 t/m 17 oktober 2021 in samenwerking met de CPNB de expositie Zilveren Penseel Winnaars 2021. Tijdens deze tentoonstelling werden de bekroonde illustraties in de spotlight gezet en konden bezoekers meer leren over de illustratoren en boeken waarin de illustraties verschenen. In 2022 reist de expositie door naar bibliotheken door heel Nederland.
Lees hier verder

Rondleiding & workshop voor jongerenplatform Volta

Een groep kinderen in de leeftijdscategorie acht t/m twaalf jaar volgde onder begeleiding van jongerenplatform Volta een rondleiding door de expositie W.E.B. Du Bois: Charting Black Lives. In het kader van de tentoonstelling creëerden de kinderen hun eigen groepsportretten door elkaar na te schilderen.

Workshop Macht over tekst en beeld

Tijdens de workshop op 16 oktober 2021 werden deelnemers, onder begeleiding van illustrator Karst Janneke Rogaar, uitgedaagd om het effect van creatieve restricties te ontdekken.

Workshop Van data-analyse naar visual storytelling

Tijdens de workshop op 14 december 2021 creëerden deelnemers in groepen, onder begeleiding van datajournalist Frédérik Ruys, datavisualisaties aan de hand van maatschappelijke datasets.
Lees hier verder