Met Vlag en Wimpel!

Met Vlag en Wimpel!

Hier vind je meer informatie over de illustratoren én de met Vlag en Wimpel bekroonde boeken!

Issa Watanabe

Migranten – Issa Watanabe Issa Watanabe werd in 1980 geboren in Lima, Peru. Ze is de dochter van een dichter en een cartoonist. Op 19-jarige leeftijd emigreerde ze naar Spanje, waar ze kunstgeschiedenis en illustratie studeerde. Sindsdien heeft ze verschillende prijswinnende foto- en kinderboeken gepubliceerd en projecten op het gebied van integratie geïnitieerd. Tegenwoordig woont ze op Mallorca met haar dochter en twee katten, geeft ze lezingen en organiseert ze workshops.

Als hun bos sterft moet een groep dieren in Migranten (uitgeverij Querido) noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. “De illustraties zijn verfijnd, bloedmooi en vol
aandoenlijke details – zowel scherp als ingetogen.”

Klik hier om het boek te bestellen

Tom Schamp. Foto door Michiel Devijver

Waar is iedereen? – Tom Schamp Tom Schamp (1970), groeide op in en rond Brussel. Na zijn afstuderen aan de afdeling Toegepaste Kunsten aan de Sint-Lukas Kunstacademie in Brussel, studeerde hij een extra jaar Grafisch Ontwerp in Poznan (Polen). Toms illustraties zijn gericht op zowel volwassenen als kinderen. In de afgelopen twintig jaar heeft Tom vijfendertig prentenboeken gepubliceerd, waarvan er vele in verschillende talen zijn vertaald. Hij heeft een fascinatie voor vreemde voorwerpen, handbeschilderde doosjes, postzegels, koffiepotjes in de vorm van dieren en noem maar op.

“Waar is iedereen? Achter
de flapjes natuurlijk! Dit
is een hardkartonnen
flapjesboek voor
peuters van uitgeverij Lannoo, maar tegelijk is het zoveel meer dan dat. De vormen van de
flapjes laten je in het
ongewisse over de verrassende dieren die zich erachter schuilhouden. Steeds vallen er nieuwe details op, waaronder de speels verwerkte initialen van de maker.”

Klik hier voor meer informatie over Tom Schamp
Klik hier om het boek te bestellen

Floor Rieder

Het geheim van de tuin – Floor Rieder Floor Rieder (Zwolle, 1985) is een Nederlandse illustrator die woont en werkt in Amsterdam. Ze volgde de opleiding tot illustrator aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle. Ze is bekend van haar werk voor onder meer dagblad Het Parool en tijdschrift Flow. Ze is ook bekend als illustrator van jeugdboeken, waaronder Het raadsel van alles wat leeft van schrijver Jan Paul Schutten. Floor Rieder won het Gouden Penseel voor haar grappige en formatieve illustraties. Ook de jubileumeditie van Alice in Wonderland (2015) baarde veel opzien. In 2016 schreef ze het Kinderboekenweekgeschenk.

De beroemde kok Joris Bijdendijk, van restaurant RIJKS, schreef verrassende recepten die je heel makkelijk zelf kunt maken met groenten uit elke school- of moestuin (of uit de supermarkt natuurlijk). Naast deze superlekkere recepten vind je in dit boek prachtige tekeningen van Floor Rieder, en ook nog een superspannend verhaal over een kok die tijdens een kookwedstrijd allerlei moeilijke opdrachten moet vervullen, geschreven door de bekende schrijver Jan Paul Schutten. “Geraffineerd gebruik van de kleuren
groen en bruin tegen een witte achtergrond houdt de veelzijdige inhoud in toom. Het groen past bij het groene karakter van het boek dat uitnodigt de natuur te waarderen.”

Klik hier voor meer informatie over Floor Rieder
Klik hier om het boek te bestellen

Karst Janneke Rogaar

Keizer Ei – Karst-Janneke Rogaar Karst-Janneke Rogaar (1975) is opgegroeid in Wageningen. Na het behalen van haar Fine Art Foundation diploma aan Blake College in Londen, studeerde ze Voorheen Audiovisueel aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Sinds 2000 heeft ze haar eigen studio en illustreert ze kinderboeken, (jeugd)romans en (vak)bladen. Naast illustraties maakt zij ook boekomslagen, promotiemateriaal voor film en theater en schrijft ze sinds kort haar eigen kinderboeken. In 2007 won ze samen met Frank Groothof, de Kinderboekenwinkelprijs voor het operaboek Gilgamesch en in 2019 ontving ze een Zilveren Penseel voor de tekeningen in het boek Vriendschap is Alles.

De korte ei en de lange ij. Veel kinderen (en volwassenen) breken er elke dag hun hoofd over: welke gebruik je nou wanneer? Gelukkig is er nu een perfect redmiddel: Keizer Ei (Uitgeverij Kluitman). Dit humoristische en fantasierijke verhaal is hét ezelsbruggetje om voor altijd alle twijfel te omzeilen. “Dit boek brengt je de liefde voor lezen en taal bij, door de tekst én het beeld. Dat kan alleen een multitalent als Karst-Janneke Rogaar.”

Klik hier voor meer informatie over Karst-Janneke Rogaar
Klik hier om het boek te bestellen.

Hedy Tjin

Sala en Monk. Ons samen – Hedy Tjin Hedy Tjin is een Amsterdamse illustrator. Sinds haar afstuderen aan de HKU is haar werk altijd heel herkenbaar geweest. Of het nu gaat om muurschilderingen, textielprints, geïllustreerde boeken of een krantenomslag, Hedy staat bekend om haar vele uitdrukkingen waarbij haar kenmerkende stijl constant blijft; maatschappelijke onderwerpen die worden uitgedrukt in krachtige kleuren. Het combineren van een aantrekkelijk uiterlijk en een belangrijke onderliggende boodschap is het ultieme doel voor haar. De invloed van culturele en etnische kwesties vormt de kern van Hedy’s werk, met sterke verwijzingen naar de tijd die ze doorbracht in haar vaderland Suriname.

“Wie zijn je vader en je moeder en wie ben jij? Een vraag van alle tijden en alle mensen. De avontuurlijke zoektocht van hoofdpersonen Sala en Monk naar hun eigen identiteit is even veelkleurig als de techniek van Hedy Tjin, en dat maakt Sala en Monk. Ons samen [uitgeverij Querido, red.] een van de meest originele kinderboeken die de jury mocht bekijken. (…) Hedy Tjins werk is een zinderende kunstzinnige vertaling van de belevenissen van de kinderen. In een geheel eigen perspectief en met uniek kleurgebruik tillen de illustraties de thematiek van dit kinderboek naar een hoger plan.”

Klik hier voor meer informatie over Hedy Tjin
Klik hier om het boek te bestellen

Sebastiaan van Doninck. Foto door Johan Jacobs

Helden. De mooiste Griekse mythen herverteld – Sebastiaan van Doninck Sebastiaan Van Doninck (1979, Herentals) is een Belgische kunstenaar/tekenaar en illustrator van prentenboeken. Hij volgde kunstsecundair onderwijs aan het Sint-Lucasinstituut in Antwerpen. Daarna ging hij illustratie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen studeren. In 2002 studeerde hij met grote onderscheiding af met een Master-project waarvoor hij Oscar Wildes verhaal De zelfzuchtige reus tot een nostalgische, woordeloze graphic novel bewerkte. Sinds 2007 doceert hij ook aan Sint Lucas college of Art & Design, Antwerpen. Poëzie, nostalgie en humor zijn essentiële ingrediënten in het werk van Sebastiaan. Schetsboeken zijn onmisbare tools op zijn reizen en hij omschrijft dit zelf als ‘de ultieme luxe’.

Ruim drieduizend jaar geleden leefden ze in Griekenland: de helden over wie Helden. De mooiste Griekse mythen herverteld (Uitgeverij Lannoo) gaat. Er waren cyclopen, centaurs, troepen krijgsvrouwen en geheimzinnige doolhoven. De daden van mannen met namen als Perseus, Herakles en Jason, werden bezongen door dichters, denkers en schrijvers. Gelukkig kunnen we na al die tijd nog steeds lezen over hun belevenissen. “In dit met ferme streken neergezette land waarin Van Doninck af en toe een Griekse meander als herkenbaar baken tekent, hebben de helden een menselijke maat.”

Klik hier voor meer informatie over Sebastiaan van Doninck
Klik hier om het boek te bestellen

Rébecca Dautremer

Muizen en mensen Rébecca Dautremer Rébecca Dautremer werd geboren in 1971 in de Hautes-Alpes. Na de opleiding Decorative Arts in Parijs begon ze aan haar eerste prentenboek in 1996 met Gautier-Languereau. Het boek werd gevolgd door vele successen, waaronder L’Amoureux en Vergeten of Onbekende Prinsessen. Rébecca is verliefd op vrijheid, en altijd bezig met haar grenzen te verleggen en zo de frisheid in haar werk te behouden. Haar stijl inspireert talrijke jonge illustratoren.
Ze doet meer dan beelden maken bij een tekst. Ze creëert mee aan het verhaal.

Muizen en mensen (uitgeverij Davidsfonds/Infodok) vertelt het verhaal van de mentaal zwakke Lennie en zijn beste vriend George. Samen dromen ze van een eigen boerderij. Maar het noodlot beslist er anders over. Een boek over houden van zachtheid, het niet kennen van eigen krachten, wraak, vriendschap en moeten vluchten. “De koppen van de hoofdrolspelers zijn iconisch. Een caleidoscopische afwisseling van kleine stripachtige schetsen, volle prenten over een hele of soms twee pagina’s, gefantaseerde reclameposters, uitvergrote details.”

Klik hier voor meer informatie over Rébecca Detraumer
Klik hier om het boek te bestellen

Mylo Freeman. Foto door Martijn Gijsbertsen

Over dames en tassen – Mylo Freeman Mylo Freeman is van Nederlands/Amerikaanse afkomst en groeide op in Den Haag. In Amsterdam doorliep ze de Rietvel Academie waar ze afstudeerde in de richting illustratie. Na een korte zangcarriere en de geboorte van haar oudste zoon pakte ze het illustreren weer op en begon met het tekenen voor kinderen. Haar eerste prentenboek Potje! ontving meteen de Kiekenboekprijs. Inmiddels heeft Mylo zo’n 60 prentenboeken op haar naam staan waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, namelijk prentenboeken met meer diversiteit!Het character van prinses Arabella heeft niet alleen geleid tot inmiddels 14 prentenboeken, maar ook een poppenserie, een app en een theaterstuk. Mylo geeft daarbij ook workshops, lezingen en geeft samen met Maria Romijn muzikale voorstellingen rond haar prentenboeken. Dit onder de naam Mylo’s Muzikale Prentenboek.

Nooit wijkt hij van haar zijde. Hij heeft alles in zich wat zij nodig heeft. Liefdevol streelt ze hem en snuift in een onbewaakt moment zijn geur op. En toch zal ze hem na verloop van tijd weer inruilen voor een ander: de dame en haar handtas. “Door niet voor precieze portretten te kiezen maar voor eigen interpretaties van tijd en karakters, laat Freeman zo’n vijftig eigentijdse en historische personen uit verschillende culturen tot hun recht komen. (…) Door een uitgekiende mise-en-page van details, tekst en beeldvullende tekeningen weet Freeman elegantie te combineren met speelsheid.” (uitgeverij Rubinstein)

Bernardo P. Carvalho

Atlas van expedities en ontdekkingsreizigersBernardo P. Carvalho Bernardo P. Carvalho werd geboren in 1973 in Lissabon, en studeerde Communication Design aan de Hogeschool voor Schone Kunsten in dezelfde stad. In 1999 was hij medeoprichter van Planeta Tangerina en sindsdien werkt hij hier. In de loop der jaren heeft hij verschillende prijzen en erkenningen ontvangen voor zijn boeken en illustraties, waaronder de Opera Prima en Non-fictie Awards op de Bologna Children’s Book Fair, de Portugese Nationale Illustratieprijs en de Gustav Heinemann Vredesprijs. Lá fora – een gids voor het ontdekken van de natuur, met meer dan 300 geïllustreerde pagina’s – was zijn meest bekroonde boek, met meer dan tien prijzen en erkenningen van over de hele wereld.

Een paar eeuwen geleden wist niemand waar het einde van onze planeet was. Veel delen van de wereld stonden nog niet op de kaart. Maar een aantal onverschrokken ontdekkingsreizigers vertrokken per ezel, boot of gewoon te voet richting het onbekende. Ze kwamen terug met de meest buitengewone verhalen. En zo werd de eens zo geheimzinnige wereld steeds meer een open boek. “De illustraties van Bernardo P. Carvalho zijn bijzonder origineel en zwierig: zwart-wit voor feitelijkheden van reizigers en routes wisselt voortdurend af met gedurfde kleurenpagina’s vol brede streken die de fantasie van de kijker heel vrij laten.” (uitgeverij BOYCOTT)

Klik hier voor meer informatie over Bernardo P. Carvalho
Klik hier om het boek te bestellen

Adriaan Bijloo

Hoe alles begon – Adriaan Bijloo Adriaan Bijloo is afgestudeerd in Illustratie & Grafiek aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Al meer dan vijfentwintig jaar werkt hij als illustrator en striptekenaar. Waar nodig werkt Adriaan samen met een team van professionals voor grotere klussen of meer specialistisch werk zoals animaties, 3D-tekeningen of het maken van apps. Zij komische illustraties zijn sterk beïnvloed ben door de Franse strips in het algemeen en de striptekenaars Franquin (Rodebok) en Hergé (Kuifje) in het bijzonder.

Eerst was er helemaal niks. Tenminste, dat leek zo. Er was wel een minuscuul puntje en toen een knal, nee – een flits! De oerflits. Hoe alles begon (Fontaine Uitgevers) laat je zien hoe ons heelal ontstond. “De illustraties zijn overzichtelijk en geven een compleet beeld en door de expressieve
uitdrukkingen van de figuren leef je ook mee met onze voorouders en hun tijdgenoten. Het kleurenpalet is beheerst waardoor het boek niet te druk wordt en het geheel een serieuze toon houdt.”

Klik hier voor meer informatie over Adriaan Bijloo
Klik hier om het boek te bestellen

Felicita Sala

Huis vol lekkers – Felicita Sala Felicita is een autodidactische illustrator. Ze studeerde filosofie en talen in Australië, maar besloot toen dat ze foto’s wilde maken. Sinds ze naar Italië is verhuisd, heeft ze samen met haar man, Gianluca, aan een paar stop-motion-animatieprojecten gewerkt, maar haar passie ligt bij het maken van prentenboeken. Ze laat zich inspireren door de natuur, kinderen, midden van de eeuw illustratie, volkskunst en architectuur. Ze woont in Rome met Gianluca en hun dochter Nina.

Het ruikt lekker in de Granaatappelstraat nr. 10. Heerlijk zelfs! Breng een stoel mee, kom erbij zitten, neem een bord en geniet van het heerlijke feestmaal. Een huis vol lekkers (Standaard Uitgeverij) met 15 recepten om samen van te smullen. Een huis vol lekkers is een origineel receptenboek voor kinderen. Ze maken kennis met gerechten van over de hele wereld. “Sala heeft een grote liefde voor koken en dat zie je terug in haar oeuvre van geïllustreerde recepten. In haar werk kun je een grote vaardigheid voor het toegankelijk maken van recepten voor volwassenen herkennen. Voor dit boek brengt ze dat samen met een groot gevoel voor detail en sfeer.”

Klik hier voor meer informatie over Felicita Sala
Klik hier om het boek te bestellen

↩ lees meer over de penseelwinnaars van 2021