[participatie] Archief

Archief participatie

Beeld: Studio Anne Ligtenberg

#YOUTOO? zoekt beeldmakers!

Voor het kennisplatform #YouToo? worden beeldmakers gezocht om samen met slachtoffers van seksueel geweld de kennis en ervaring die deze slachtoffers hebben te visualiseren.
Lees hier verder

Pictoright:
Auteursrecht & AI

De nieuwe ontwikkelingen op het gebied van AI zorgen voor veel vragen in de illustratiesector. Pictoright geeft antwoord op een paar van deze urgente vraagstukken, zoals: ‘Mag mijn werk gebruikt worden als trainingsdata voor een AI-systeem?’ en ‘Wat zal de AI Act kunnen betekenen voor beeldmakers?’.
Lees hier verder

The World Illustration Awards 2024 are now open for entries!

If you have created great illustration since January 2023 that you would like to enter into this years competition – there are fantastic prizes, support and opportunities to meet other illustrators throughout the year. You have until 13th of February to enter your work!
Read more here

AR Exhibition: Welcome Home

Still pictures and drawings are so old school! Let them moooooove! So, Kaboom is once again collaborating with Animated Women/World and The Illustration Embassy for its an AR-poster exhibition in Utrecht’s City Hall. 

We invited creatives from all over the world to submit a 5-30 second animation, paired with a matching artwork. The only rule: give your lively take on the festival theme “Welcome Home”. Animators have come up with the wildest ideas, from classic interpretations to the most abstract. The results, enhanced with an augmented reality layer, are for you to discover. Don’t you fly home now, but indulge in these unique visions of some truly great artists.

This exhibition is freely accesible during the opening hours of the Stadskantoor.

Illustratie actie + muziek

“Zonder Jou Geen Wij,” benadrukt de rol van de kunsten als katalysator voor dialoog en duiding. “Mensen zijn ontmoedigd geraakt. We willen de kracht van illustratie en muziek gebruiken om een stukje duiding te geven, anderen aan te moedigen de hoop niet op te geven en deel te nemen aan het gesprek over de toekomst.”

De illustraties zullen online worden tentoongesteld en het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de virtuele expositie en vooral ook te stemmen op het samengestelde album in de Top 2000. Lees hier verder

Albumcover voor het nummer I van Kendrick Lamar, geïllustreerd voor Zonder jou geen wij door Amber Hyacinth.

New ‘ambassadress, S’

In this new column, our first international ‘ambassadress s’ Sue Coe will be sharing images that have special meaning to her. Since the 1970s, Sue Coe has worked at the juncture of art and social activism to expose injustices and abuses of power. Coe has always been ahead of the curve on social issues, her art being a conduit for her progressive politics. Coe’s graphic art, filled with unblinking politics, struck nerves when it appeared throughout the 1980s and continues to do so today. Read more

Sue Coe, Photo: Hildegard Bachert

Dd Yearbook

Ieder jaar selecteert de BNO de meest opvallende eindexamenwerken voor het Dd Yearbook. Een selectie met werk van studenten die in 2023 zijn afgestudeerd aan een kunstacademie. De geselecteerde werken worden beoordeeld op de originaliteit van het concept, de gemaakte ontwerpkeuzes, de kwaliteit van de uitwerking en de relevantie van het onderwerp.

Het nieuwe Dd Yearbook ’23-’24 verschijnt op 14 december 2023 en zal gelanceerd worden bij het Nieuwe Instituut.
Lees hier verder

Beeld: Dd Yearbook 2022 | Ontwerp: studio de Ronners

Illustratie door Falko Grentrup

AI and the Illustration Industry

Op 14 september 2023 vindt de gratis webinar plaats: ‘AI and the Illustration Industry’. Een belangrijke lezing die ingaat op de impact van kunstmatige intelligentie op de illustratiesector. Voor dit online evenement, georganiseerd door The European Illustrators Forum, zijn vier deskundige sprekers uitgenodigd vanuit verschillende hoeken van Europa om te spreken over het groeiende thema van AI en de invloed die het heeft op het werkveld van illustratoren. Lees hier verder

Open Call Lustr 9

Ben je een illustrator of stripmaker en heb je nog niet geëxposeerd op het LUSTR festival? Schrijf je gratis in op hun open call en maak deel uit van de grootste te tentoonstelling voor illustraties in Tsjechië! Presenteer je beste werk in een van de twee tentoonstellingscategorieën: illustratie of strips.
Lees hier verder

© Tania Yakunova

EIF diversiteitsonderzoek

Het European Illustrators Forum lanceert een enquête voor alle Europese illustratoren! Hoe kunnen de carrières van illustratoren het beste ondersteunt worden en hoe kan de illustratie-branche ten goede groeien?
Lees hier verder

‘Voorbij het Zwarte Gat’

De Illustratie Ambassade organiseert, in samenwerking met Hard//Hoofd, op 17 februari 2023 portfoliogesprekken voor startende illustratoren met ervaren experts tijdens de illustratie-bijeenkomst ‘Voorbij het Zwarte Gat’.
Lees hier verder

Juridisch advies door de BNO

In deze rubriek beantwoorden de juridische adviseurs van de BNO uiteenlopende vragen van illustratoren. In deze eerste aflevering geven zij antwoord op de vraag: “Moet ik de Algemene Inkoopvoorwaarden van mijn opdrachtgever zomaar accepteren?”
Lees hier verder

Open oproep residentie Clovermill

Clovermill lanceert, in samenwerking met Tinimini Room in Dordrecht, hun open oproep voor een duo residentie. Reageren kan t/m 13 oktober 2022.
Lees hier verder

Open oproep zines

Drawing Centre Diepenheim is op zoek naar jonge makers die maximaal vijf jaar zijn afgestudeerd aan een kunstacademie in het oosten van Nederland. Stuur voor 17 oktober jouw handgetekende zine in en maak kans op een plek in de tentoonstelling Buiten Westen 3.
Lees hier verder

Arty Party @ Melkweg

Tijdens Arty Party op 31 augustus staat de hele Melkweg in het teken van kunst. Elke zaal, gang en hoek van het gebouw wordt benut en zo presenteren we de toekomst van de Nederlandse art scene!
Lees hier verder

Beeld: Dutch designers Yearbook 2022 / Ontwerp: studio de Ronners

Dutch designers Yearbook

Dutch designers Yearbook geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays en interviews, opvallend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnend werk en portretten van beeldbepalende designhelden. 
Ben je onlangs afgestudeerd aan een kunst- of designacademie? Stuur je afstudeerwerk in en maak kans op publicatie in het Dutch designers Yearbook 2022.
Lees hier verder

V&A Illustration Awards

2022 markeert de 50e verjaardag van de V&A Illustration Awards. De prijs is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze illustratiewedstrijd van het Verenigd Koninkrijk. Er worden prijzen uitgereikt in studentenillustratie en drie andere categorieën: boekomslagontwerp, boekillustratie en geïllustreerde journalistiek.
Lees hier verder

© Ikram el Messaoudi

OPEN CALL: Fashion Illustrators

De Illustratie Ambassade organiseert in samenwerking met OSCAM een open call voor creatievelingen die zich op het overlappende gebied van mode en kunst bevinden. We zijn op zoek naar (inter)nationale mode-illustratoren met een onderzoekende, innovatieve, interdisciplinaire en/of reflexieve drijfveer, die hun werk willen tonen tijdens de tentoonstelling Future of Fashion and Art in het Meterhuisje op de Westergas in Amsterdam.

Ben jij de illustrator/kunstenaar die we zoeken?
Lees hier verder

Flying Eye Books © Owen Davey
Beeld door Owen Davey

Online cursus prentenboek plannen

Tijdens de online cursus Planning a Non-Fiction Picture Book begeleidt Illustrator Owen Davey je bij het onderzoeken, voorbereiden en het opstellen van een succesvol non-fictie prentenboek. De workshop vindt plaats op 28 mei 2022 via Zoom.
Lees hier verder

Joseph Binder Award 2022

De Joseph Binder Award 2022

De Joseph Binder Award is een internationale wedstrijd met een focus op grafisch ontwerp en illustratie. Grafisch ontwerpers, illustratoren, reclamebureaus en studenten van over de hele wereld worden uitgenodigd om werken van na 2020 in te zenden voor 29 april 2022.
Lees hier verder

Drawing © Merlin Evans
Beeld door Merlin Evans

Online Cursus Pleasures of Illustration

Doe vanaf maart 2022, onder begeleiding van bekroonde illustrator Merlin Evans, mee aan een vlotte introductie tot de wereld van illustratie via Zoom. Je ontwikkelt je gedurende vier weken op het gebied van tekenen, typografie, prentkunst en papiertechniek.
Lees hier verder

Pictoright steunfonds 2021

Om beeldmakers in deze tijden extra bij te staan heeft Pictoright een eenmalig steunfonds opgericht in samenwerking met VOICE en mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. Tot en met 31 augustus 2021 kun je je aanmelden om een werkbijdrage aan te vragen van €1000,-, afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat Pictoright ontvangt. Met deze bijdrage ondersteunt Pictoright de activiteiten van beeldmakers.
Lees hier verder

© Louise Daneels

Illustraties van keramiek

In een tijd waarin ons leven zich voor een groot gedeelte op schermen afspeelt zijn steeds meer illustratoren op zoek naar tactiliteit. In deze serie gaan we op zoek naar de diepere lagen die het gebruik van tastbare technieken toe kan voegen aan illustratief werk. Deze keer: Hoe twee kunstenaars je met illustraties van keramiek laten nadenken over de consumptiemaatschappij.
Lees hier verder

Q&A met illustrator Owen Davey

In november plaatste het Quentin Blake Centre for Illustration dit intrigerende interview met illustrator Owen Davey. Met boeken over uiteenlopende onderwerpen, van kevers tot haaien, weet Owen Davey hoe hij feiten kan verbeelden. Hij vertelt over zijn werk in aanloop naar zijn workshop in februari: ‘Planning a Non-Fiction Picture Book’.
Lees hier verder

Beeld: Owen Davey

IAA #01 – Micro- & selfpublishing

Ben je geïnteresseerd in het publiceren van een boek of zine in kleine oplage? Wil je met een klein gebaar grote impact maken? Op 13 april organiseert de Illustratie Ambassade een IAA-bijeenkomst in het teken van micro- en selfpublishing bij Uitgeverij Loopvis in Arnhem. 
Lees hier verder

Kaboom Animation Festival 2023

Van 24 maart t/m 2 april vindt in Amsterdam, Utrecht én online het Kaboom Animation Festival 2023 plaats. De winnende animaties toeren aansluitend langs een tiental bioscopen door het hele land. Geniet in de bioscoop, thuis, op je werk of waar en wanneer het je uitkomt van het beste dat topanimators uit de hele wereld te bieden hebben met honderden korte en lange films. 
Lees hier verder

Auteursrechten – Know-how voor opdrachtgevers door de BNO

Een publicatie die opdrachtgevers op weg helpt bij het maken van duidelijke afspraken over auteursrecht en het gebruik van ontwerpen die al dan niet in opdracht zijn gemaakt. De uitgave probeert veelvoorkomende misverstanden weg te nemen, en opdrachtgevers te helpen bij het maken van duidelijke afspraken over auteursrechten en het gebruik van ontwerpen die al dan niet in opdracht zijn gemaakt.
Lees hier verder

Beeld door Tomas Schats

MAKE IT CIRCULAR challenge

De MAKE IT CIRCULAR Challenge roept ontwerpers uit de hele wereld op om een bijdrage aan een circulaire samenleving te ontwikkelen. Van nu t/m 11 januari ben je uitgenodigd om je fantastische idee in te dienen.
Lees hier verder

Open oproep: Factor IJ

Factor IJ biedt aanstormend talent, uit voornamelijk de Amsterdamse kunstsector, een kans om zich te presenteren aan het publiek. Via deze oproep, die tot 7 januari 2022 loopt, wil Factor IJ makers de ruimte bieden om een expositievoorstel in te dienen. Een voorstel waarin de kunstenaar zichzelf laat zien, maar waarbij ook een relatie wordt aangegaan met IJburg.
Lees hier verder

Illustrating Fashion workshop

Het Quentin Blake Centre organiseert de workshop ‘Illustration Fashion’ op 12 november 2022. Tijdens deze eendaagse workshop leer je om expressieve mode-illustraties te maken en je unieke esthetiek te ontwikkelen. Met deskundig advies van bekroonde illustrator Joanna Layla probeer je verschillende technieken en methoden uit om een ‘look’ vast te leggen. Aan het einde van de workshop heb je een opvallend eigen modebeeld gecreëerd.
Lees hier verder

Open oproep FUKT Magazine

FUKT lanceert haar jaarlijkse open oproep voor hun magazine van 2023. Na het lanceren van twintig nummers in de loop der jaren, richt hun volgende nummer zich op het concept van het ‘onbekende’. Er kan werk worden ingestuurd t/m 20 oktober 2022.
Lees hier verder

Empty Space Open Call

In elke editie van de A Perfect Day Tekenshow wordt een lege ruimte voor een onbekende kunstenaar gecreëerd. Iedereen kan meedoen aan deze open oproep, je hoeft geen professional te zijn, of volwassen te zijn. De winnaar wordt uitgenodigd en jouw werk wordt onthuld bij de opening van de tentoonstelling. Vanaf dat moment maak je deel uit van de lijst van kunstenaars van die tentoonstelling. De jury zal bestaan uit de curatoren van de tentoonstelling, Paul Faassen, Olga Scholten. Inzenden kan tot 1 september 2022.
Lees hier verder

Ongepubliceerde prentenboeken

dPICTUS roept illustratoren van over de hele wereld op om hun ongepubliceerde prentenboeken in te zenden. Een grote jury van internationale topuitgevers stemmen onafhankelijk op hun favorieten. De projecten met de meeste stemmen gaan naar een unieke boekenbeurs en worden online gepresenteerd aan honderden uitgevers in de dPICTUS-community.
Lees hier verder

The Unpublished Picturebook Showcase

Illustration Portfolio Review

The New York Times organiseert de ‘Illustration Portfolio Review 2022’ waarin 70 illustratoren worden gekoppeld aan art directors for individuele feedback. Opgeven kan nog tot en met 17 juni.
Lees hier verder

Pictoright Steunfonds 2022

Vanuit het Ministerie van OCW wordt er nogmaals een steunpakket beschikbaar gesteld voor de culturele en creatieve sector. Dit betekent dat er in 2022 een derde ronde van het Pictoright Steunfonds is met twee regelingen voor professionele beeldmakers: de Aanvraag Pictoright Steunfonds 2022 en de Aanvraag startende makers, voor wie in of na 2017 is afgestudeerd.
Lees hier verder

Workshop fantasieportret tekenen

In het kader van de Amsterdam Art Week 2022 organiseert CBK Zuidoost in samenwerking met kunstenaar Maga Berr op 15 mei een workshop fantasieportret tekenen.
Lees hier verder

Beeld door Maga Berr

World Illustration Awards 2022

De Association of Illustrators (AOI) presenteert de Illustration Awards 2022, de meest prestigieuze illustratieprijzen ter wereld. Aan de hand van tien categorieën vieren ze bijzondere illustraties van over de hele wereld, met de nadruk op het verbinden van illustratoren met elkaar en de industrie.
Lees hier verder

BNO events: Design Digger Live #11

In samenwerking met de talkshow Design Digger Live blikt de BNO op 25 januari via een livecast terug op het designjaar 2021 en vooruit naar 2022. Aanleiding is het verschijnen van het Dutch designers Yearbook 2021 ‘Horizons‘. In dit boek wordt het afgelopen jaar samengevat: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers.
Lees hier verder

Foto door Sunne, Marjan van Aubel Studio

Gidsen voor illustratoren

Een beroep als illustrator is soms een eigen weg hakken door het bos. Op dit soort momenten kan het erg fijn zijn om wat hulp te hebben bij het zoeken van een pad. Daarom bespreken we hier twee gidsen die behulpzaam kunnen zijn voor zowel beginnende als gesettelde illustratoren.
Lees hier verder

Toekenning Stimuleringsfonds

Voor onze programmering van het aankomende jaar ontvangen we een toekenning van het een jarig activiteiten programma van het Stimuleringsfonds. We zijn ontzettend blij en trots met de steun en het vertrouwen van het fonds. De erkenning verstrekt de motivatie om komend jaar weer een vernieuwend programma neer te zetten waarin we de status en schoonheid van de professionele illustratie, als beelddrager en kunstvorm, naar een hogere waardering brengen

Open Call Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

Tot en met 23 augustus kun je je aanmelden voor de prestigieuze Fiep Westendorp Stimuleringsprijs! De prijzen, ieder ter waarde van € 20.000,-, worden om de twee jaar uitgereikt aan maximaal drie jonge illustratoren, van maximaal 29 jaar die niet langer dan 35 maanden geleden zijn afgestudeerd van een illustratieopleiding, om ze ‘een duwtje in de goede richting te geven’. Twijfel niet en meld je nu aan, want niet geschoten is altijd mis!
Lees hier verder

© Jip van den Toorn