[participatie] Open Call Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

Open Call Fiep Westendorp Stimuleringsprijzen

19 april 2021 door Anne Rombouts

Tot en met 23 augustus kun je je aanmelden voor de prestigieuze Fiep Westendorp Stimuleringsprijs! De prijzen, ieder ter waarde van € 20.000,-, worden om de twee jaar uitgereikt aan maximaal drie jonge illustratoren, van maximaal 29 jaar die niet langer dan 35 maanden geleden zijn afgestudeerd van een illustratieopleiding, om ze ‘een duwtje in de goede richting te geven’. Twijfel niet en meld je nu aan, want niet geschoten is altijd mis!

Deze aanmeldingsperiode is het een goed moment om eens terug te kijken naar verleden winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs: Ludwig Volbeda, Nastia Cistakova en Jip van den Toorn.

Ludwig Volbeda

Alweer in 2013 won tekenaar Ludwig Volbeda één van de Fiep Westendorp prijzen. In het juryrapport stond het volgende geschreven:

‘Het projectvoorstel van Ludwig is het maken van een beeldverhaal over een dorp dat langzaam steeds meer in de ban raakt van beeldschermen. De uiterst gedetailleerde potloodtekeningen maken grote indruk. Bij zijn beelden verwerkt Ludwig teksten die zijn werk een intrigerende filosofische kwaliteit geven. De opzet en werkwijze aan het bovengenoemde project, zoals getoond tijdens de beoordeling is buitengewoon secuur uitgewerkt en geeft de indruk dat het resultaat van het project in het uiteindelijke beeldverhaal van een bijzondere artistieke kwaliteit zal zijn.’

Ludwig geeft aan dat hij in het eerste jaar de tijd en het geld heeft benut om vooral verhaaltechnisch bij te leren. Intussen heeft hij een Gouden Penseel op zijn naam staan met de illustraties voor Fabeldieren (2018, geschreven door Floortje Zwigtman). Wanneer je de werken van Ludwig bekijkt, kan je niet anders dan ontzag hebben voor de minuscule details die hij erin weet te verwerken.

‘Ik denk dat tekenen een constant iets in mijn leven is. Ik heb altijd getekend of notities gemaakt, en waar dat in het begin was omdat ik bang was om dingen te vergeten, werd dat later een soort manier om fascinaties te verkennen,’ vertelt Ludwig aan de Fiep Westendorp Foundation.

© Ludwig Volbeda

Nastia Cistakova

Nastia Cistakova won in 2017 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. De jury vond Nastia’s werk ‘fris en eigentijds’. Haar werk kenmerkte zich destijds door de frisse kleuren (veel roze en blauw), die in scherp contrast stonden met de cynische boodschap van de illustraties.

Nu, een aantal jaar later combineert Nastia haar illustratiewerk met foto’s en video’s. Zo maakte ze voor Wobby Club een hysterische video met een greenscreen, geluidseffect, illustraties die door het beeld rollen en een ongeëvenaard fluitconcert.

© Nastia Cistakova

Jip van den Toorn

Een van de recente winnaars van de Stimuleringsprijs is Jip van den Toorn. Jip ís illustrator, maar bovenal verhalenverteller. Ze heeft een beeldcolumn over de actualiteit, waar de illustratie vooral een medium is om een boodschap over te brengen.

Jip is niet bang om een beetje nasty te zijn (zoals de jury van de inktspotprijs schreef). Zo maakte ze kussens die je bij je oma op de bank zou vinden (behalve dat er een piemel en blote kont op staan).
In een interview met Villa Media vertelt ze: ‘Mijn tekeningen zijn meer vragen dan antwoorden. Ik probeer alles te snappen. We doen allemaal wel eens iets raars, iedereen is wel eens Grapperhaus. Het gaat niet om goed of fout. Mijn tekeningen kunnen helpen te doorzien wat er aan de hand is, door de werkelijkheid een kleine ommedraai te geven.’

Tijdens de Illustratie Biënnale zal Jip van den Toorn terugkijken op het afgelopen jaar met de comics die ze afgelopen jaar maakte voor de Volkskrant. Dit zal ze doen tijdens haar expositie ‘In de Achteruitkijkspiegel’.

© Jip van der Toorn