[participatie] #KeepYourCopyright

#KeepYourCopyright Campagne

1 februari 2022 door Noa Zuidervaart

Beeld door Olivier Heiligers

Voor illustratoren is soepele communicatie met opdrachtgevers van groot belang. Daarom zijn heldere afspraken vooraf essentieel. Vooral op het gebied van auteursrecht. Want wat mag en kan een klant allemaal met het voor hun gemaakte beeld? De Association of Illustrators (AOI) merkte een toenemende behoefte naar antwoorden op dit soort vragen omtrent auteurschap en lanceerde daarom hun campagne #KeepYourCopyright, waarin ze illustratoren oproepen de macht over hun eigen beeld te behouden.

Door middel van hun campagne stimuleert de AOI illustratoren, opdrachtgevers en klanten een open dialoog aan te gaan over het belang van auteurschap en licenties. Ze streven ernaar de hoeveelheid auteursrechttoewijzingen in de illustratie-industrie te verminderen en makers aan te moedigen het recht op hun werk te beschermen. Volgens de AOI moet informatie over copyright voor iedereen toegankelijk zijn: of je nou pas afgestudeerd, autodidact of ervaringsdeskundige bent.

“Everything can be negotiated. Some people love negotiation – others not so much – however you feel about it, being really clear with the project details makes it quicker and easier.”

Onderdeel van de campagne is de geïllustreerde gids How to License Illustration, waarin de industriestandaard voor illustratie in opdracht wordt toegelicht. De AOI moedigt illustratoren aan om dit document op hun eigen website te delen en zo klanten, die nieuw zijn bij het aanvragen van illustraties, te helpen. In de gids behandelt de AOI het opstellen van een licentiemodel en geven ze een aantal praktische tips die toegepast kunnen worden tijdens de onderhandelingen met opdrachtgevers. Het handboek How to License Illustration is hier te lezen en te downloaden.

Maar niet alleen de illustratoren zijn verantwoordelijk voor het bewaken van een eerlijk werkveld. Daarom publiceerde de AOI ook een hulpbron voor opdrachtgevers, waarin ze een eerlijk traject voor beide partijen toelichten. De pagina The importance of copyright when you are commissioning is hier te lezen.

In Nederland is de BNO er als beroepsorganisatie voor illustratoren en ontwerpers. Ze ondersteunen de ontwikkeling van illustratoren door de organisatie van trainingen, mentoring en inhoudelijke netwerkevents.
Lees hier verder