[participatie] Pictoright campagne

Collectieve rechtencampagne van Pictoright

23 februari 2021

Illustratoren Rob en Robin en Jenna Arts hebben het beeld gemaakt bij de collectieve rechten campagne van Pictoright. Zelf hebben zij ook ervaring met het claimen van een vergoeding. Zo vertelt Jenna dat ze stopte met het aanvragen van deze vergoeding toen ze in België woonde: “Het leek mij onlogisch dat een Nederlandse organisatie mij als inwoner van België geld zou kunnen geven.” Het is echter zo dat je nog steeds recht het op een vergoeding, ook al wordt het gepubliceerd in Belgische tijdschriften en kranten. Toch mooi meegenomen, want die jaarlijkse vergoeding is een leuk extraatje. “Alleen al daarom is het absoluut een aanrader om je werk bij Pictoright aan te melden.” 

Jenna merkt ook op dat jonge kunstenaars niet zo bekend zijn met de vergoeding. “In mijn tijd kreeg je daar [de collectieve vergoeding] geen uitleg over. Volgens mij weten nu nog steeds veel illustratoren niet dat dit bestaat. En dat is jammer, want je hebt er gewoon recht op.” Creatief duo Rob en Robin laten eenzelfde geluid horen: “Ik denk dat te weinig andere illustratoren hier vanaf weten. Op de opleiding leer je er sowieso niets over.” 

Rob (van den Belt) en Robin (van Gurp) weten nog niet zo lang van het bestaan van de vergoeding. Toen ze er bekend mee werden gemaakt waren ze er zeker van dat er een addertje onder het gras zou zitten: “Kun je geld krijgen voor iets waarvoor je van je opdrachtgever al betaald kreeg?” Ja dus, en niet onlogisch: kranten en tijdschriften verdienen aan jou, dus waarom zou het niet andersom zijn? En daarbij kost het moeite nog tijd, en levert het alleen maar geld op. Om deze reden zetten Rob en Robin zich enthousiast in voor de collectieve-rechtenvergoeding van Pictoright, om het bestaan van de vergoeding te verspreiden.  

Vraag je je af wat collectieve rechten zijn, waar ze vandaan komen en hoe je ze bij Pictoright kunt claimen? Bekijk dan onderstaande video!