[participatie] Workshop ‘Complottheorieën voor nuchtere mensen’ door Daan Botlek

Workshop ‘Complottheorieën voor nuchtere mensen’ door Daan Botlek

Verslag van de workshops op 17 en 25 mei door Lipika Bansal

In het kader van de tentoonstelling Home, Sense of Belonging vonden twee workshops plaats in samenwerking met kunstenaar Daan Botlek. Rondom het Westerpark gingen we met twee groepen op pad om patronen te ontdekken in de omgeving.

De basis is tekenen
We begonnen de workshop met een uitgebreide introductie met een presentatie van Daan over zijn werken. Daan begon met het maken van veel tekeningen van eenvoudige, zwart omlijnde figuren die bezig zijn met een actie of interactie met zichzelf of anderen. Algemene ideeën over biologie en natuurkunde gelden niet voor deze figuren. Ze zijn gehakt, gesneden, gevormd en samengevoegd als objecten. Wanneer ze in verschillende composities worden gestapeld, begonnen ze op patronen te lijken. Dit maakte hem verslaafd aan betegelen en patroonontwerp. 

Daan laat allerlei voorbeelden zien van zijn werken, die hij op uitnodiging op verschillende locaties binnen Nederland, Europa en daarbuiten heeft gemaakt.

Deze simpele figuren schildert hij op muren en laat hij integreren met de omgeving. Als je een klein stuk op een zorgvuldig gekozen plek schildert, wordt het hele gebied hierdoor beïnvloed en wordt het deel van de scène. Vooraf schetsen wordt nutteloos. Op een bepaalde manier bepalen de omstandigheden welk beeld of verhaal zal ontstaan.  

 © Daan Botlek
 © Daan Botlek

Muurschilderingen
Daan laat meer werken zien in opdracht voor muren. Die muren zijn als een leeg canvas; er zijn niet veel details, perspectieven of hoeken om mee te spelen. Daardoor creëert hij kunstmatige omgevingen voor de ‘witte mannen’ om mee te intergreren. ”Om deze omgevingen te creëren, maak ik gebruik van een basisset van elementen met verschillende eigenschappen. Deze elementen bestaan uit stokken, stenen, touwen en transparante geometrische volumes”. Deze ontwikkeling overtuigde hem ook om grotere en meer uitgebreide tekeningen te maken, gebruikmakend van dezelfde set elementen. Soms is de betekenis helemaal niet duidelijk of uitgelegd, en dan is het aan het publiek om zelf een verhaal te creëren en er betekenis aan te geven.  In opdracht van een school in Mumbai, maakte Daan deze muurschildering. Kinderen verbeeldden zich er allerlei dingen is, zoals een hondje. Een ander kind zag het als botsende continenten en zo ontstond de titel van de muurschildering: Continental Drift

#botlekwandeling 1 met Indiase studenten
Vervolgens ging Daan over op een project waar hij al jaren allerlei patronen in de stad verzamelt, ook wel de #botlekwandeling genaamd. We leerden hoe je de wereld om je heen kunt bekijken door de unieke en intrigerende lens van Daan Botlek.

In paren van twee gingen de Indiase architectuur en design studenten op pad in het Westerpark op zoek naar patronen, een oefening om te leren kijken hoe je jezelf verhoudt naar je omgeving en hoe je daar mee kunt spelen. Buiten ben je vaak onderweg naar iets of iemand, of om even een frisse neus te halen. In het dagelijks leven ontgaat om die reden veel omgevingsinformatie. Met de voorbeelden van Daan, werden de studenten uitgenodigd om met hun mobiel patronen in het park te ontdekken. Het was nog best een uitdaging; een eerste dag in Amsterdam, na een lange dag vol nieuwe indrukken, fietsen in een onbekende stad en een jetlag, kwamen ze na 45 minuten met verrassende leuke resultaten.

#botlekwandeling 1 met Indiase studenten

#botlekwandeling 2 met Botlek fans
Tijdens de tweede workshop gingen we alleen op pad. We hadden meer tijd om rond te lopen, en daardoor konden we ook de wijken in de omgeving in. We werden uitgedaagd om bepaalde patronen en structuren te ontdekken en bewust op te sporen, waar je normaal gesproken aan voorbij gaat. Na iets meer dan een uur kwamen we weer bij elkaar om elkaars ontdekkingen te tonen. In het begin ben je iets op het spoor, maar zie je dat er maar 3 of 4 van zijn, en dan ga je op zoek naar een ander patroon. Uiteindelijk had iedereen weer bijzondere resultaten, variërend van fietssloten zonder fietsen, raamwijsheden, tot gaatjes patronen.