Reizende penselen expositieDeze boeken zijn bekroond met een zilveren penseel 2023


Prentenboeken
The Fan Brothers
Project Barnabus

Sydney Smith
Klein in de grote stad

Hanneke Siemensma
gedachten denken

Geïllustreerde Jeugdboeken
Martijn van der Linden 
Bliksemkind

Informatieve boeken
Joëlle Jolivet
Ons Lichaam

Djenné Fila
Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen


Geïllustreerde Kinderboeken
Marieke Nelissen
Ze hadden hun schaapjes geteld

Annet Schaap
Misjka

The Fan Brothers – Project Barnabus

“De diepte in dit verhaal, waarin thema’s als jezelf mogen zijn, onrechtvaardigheid en vluchten terugkomen, wordt weerspiegeld in de illustraties. Het gebruik van rijke, diepe kleurtonen springt direct in het oog. In de grote verscheidenheid aan invalshoeken tonen de makers zowel inventiviteit als empathie.”
— Jury Penselen 2023

Terry Fan en Eric Fan maken als The Fan Brothers onconventionele prentenboeken die de verbeelding prikkelen. De twee in Canada wonende broers zijn vooral in Noord-Amerika bekend en daar zijn hun eerdere titels bekroond. Voor Project Barnabus werkten zij samen met hun jongste broer Devin Fan.

Website The Fan Brothers
Bestel hier het boek

Sydney Smith – Klein in de grote stad

“Dit ingetogen boek vertelt het verhaal van een kind dat een vermist vriendje zoekt tegen de achtergrond van een drukke omgeving vol prikkels. Het perspectief, waarbij de blik altijd vanuit of op het kind is gericht, getuigt van een groot inlevingsvermogen. De illustraties zijn aanvullend en uitbreidend bij de tekst.”
— Jury Penselen 2023

Sydney Smith is een bekroonde Canadese illustrator en auteur. Hij is geboren op het platteland van Nova Scotia en begon al op jonge leeftijd met tekenen. Sinds zijn afstuderen aan de NSCAD University heeft hij meerdere kinderboeken geïllustreerd, waaronder Town Is by the Sea, The White Cat and the Monk en het veelgeprezen Footpath Flowers.

Website Sydney Smith
Bestel hier het boek

Hanneke Siemensma – gedachten denken

“In ‘gedachten denken’ laat Siemensma nog meer de gelaagdheid van haar werk zien. Haar illustraties maken de esoterische tekst concreter en geven er bovendien meer betekenis aan. Daardoor ontstaat er een symbiose tussen tekst en beeld, die je vaak alleen ziet bij boeken waar de auteur en illustrator dezelfde persoon zijn. Bijzonder knap.”
— Jury Penselen 2023

Hanneke Siemensma werkt als illustrator van prentenboeken en kinderboeken. Ze studeerde Nederlandse letterkunde  aan de Universiteit van Amsterdam en daarna de avondopleiding Beeldende kunst aan de KABK in Den Haag. Ze werkt het liefst met ‘droog’ materiaal, zoals houtskool, krijt en potlood, in combinatie met grafiek, sjablonen en/of stempels, en photoshop. Haar werk is vertaald in vijftien talen, waaronder Duits, Frans, Italiaans, Engels en Chinees. Met haar eerdere boek De haas zonder neus ontving ze in 2022 ook een Zilveren Penseel.

Website Hanneke Siemensma
Bestel hier het boek

Martijn van der Linden  – Bliksemkind

“Bij ‘Bliksemkind’ zien we Martijn van der Linden van een heel andere kant. Hij beweegt mee met de verhaallijnen als de bamboe in het begin van het verhaal. Voor elke perspectiefwisseling in elk hoofdstuk kiest hij een bijpassende invalshoek. Daarin doet hij recht aan de personages in het verhaal door ze tot echte personen te maken met respect voor de Aziatische basis van het verhaal.”
— Jury Penselen 2023

Martijn van der Linden is een meervoudig bekroond Zeeuwse kunstenaar en illustrator uit Rotterdam. Hij maakt schilderijen, boeken en illustraties voor jong en oud. Zijn boeken verschijnen over de hele wereld en zijn illustraties varieren van surrealistische dierenportretten en landschappen in kleur, tot stijlvolle en humoristische zwart-wit tekeningen. 

Website Martijn van der Linden
Bestel hier het boek

Joëlle Jolivet – Ons Lichaam

“In heldere linosneden, ingevuld met een heel spectrum aan kleuren, zet Jolivet op aantrekkelijke, systematische wijze de opbouw van ons lichaam uiteen. Ze schaart zich daarmee in een eeuwenoude traditie van anatomische boeken waarin de geheimen van het menselijk lichaam werden ontrafeld en in kaart gebracht.”
— Jury Penselen 2023

Het werk van de Franse tekenaar Joëlle Jolivet wordt wereldwijd geëxposeerd en vertaald. In Nederland is zij vooral bekend van het populaire Beestenboek, maar ook haar Bijna alles, Hier in Parijs, Rapido in de stad en Kleren kleuren vonden de boekenkast van vele liefhebbers. Voor Kleuralles ontving zij eerder al een Zilveren Penseel.

Website Joëlle Jovilet
Bestel hier het boek

Djenné Fila – Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

“De geschiedenis trekt invoelbaar aan je voorbij door de emotionele lading van de illustraties: in de ogen van de dikdik lees je het gevaar van de ‘dieren op twee poten’ en de afbeelding van het dagboek van Anne Frank raakt je diep. Met wisselende technieken, materialen, collages, sjablonen en stempels ontstaat zo de gelaagdheid in de afbeeldingen. Het zijn stuk voor stuk illustraties die raken. Een geslaagd boek!”
— Jury Penselen 2023

Djenné Fila is een Tilburgse illustrator die met haar illustraties verhalen verrijkt. Met haar illustraties opent ze de deur naar andere werelden om kinderen én volwassenen mee te nemen op reis. Ze stond al op talloze shortlists van grote prijzen. Zo werden haar illustraties uit De Vuurvogel bekroond met een zilveren European Design Award. De historische jeugdroman Schaduw van Toet werd genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs en stond op de shortlist van De Boon Literatuurprijs.

Website Djenné Fila
Bestel hier het boek

Marieke Nelissen – Ze hadden hun schaapjes geteld

“Dit is het aloude kerstverhaal, maar dan verteld en geïllustreerd op een wijze die je doet denken dat je een geheel nieuw verhaal leest. Dit boek wordt niet alleen door de mooie tekst van Benny Lindelauf, maar zeker ook door de sfeervolle, tot de verbeelding sprekende illustraties van Nelissen opgetild naar een heel hoog niveau.”
— Jury Penselen 2023

Marieke Nelissen is een veelgevraagd illustrator en grafisch ontwerper. Ze had al behoorlijk wat illustratie-ervaring toen ze haar eerste prentenboekenprenten instuurde naar Picture This! Picture Book Illustration Competition, en won. Bij Lemniscaat illustreerde ze eerder Rover gezocht van Udo Weigelt, De Waterwaack van Natterlande van Marco Kunst en De tovenaar van Oz.

Website Marieke Nelissen
Bestel hier het boek

Annet Schaap – Misjka

“Met maar een paar sterke lijnen worden kwetsbaarheid en verdriet neergezet zonder angst aan te jagen. Het konijntje blaast leven het boek in. Het maakt dat de zware vertelling aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Dat is knap voor een verhaal over wat je door een oorlog gedwongen achterlaat en een glorende hoop voor wat je nog gaat tegenkomen.”
— Jury Penselen 2023

Annet Schaap wilde altijd al tekenaar worden, of schrijver, of ontdekkingsreiziger. Ze volgde haar opleiding aan twee kunstacademies en een schrijversschool. Ze illustreerde meer dan 200 kinderboeken. De Hoe overleef ik? -serie van Francine Oomen bijvoorbeeld, maar ook boeken van Jacques Vriens, Paul Biegel, Janneke Schotveld en Astrid Lindgren. Ook schreef ze toneelstukken, een kinderopera en eigen boeken zoals het bekroonde Lampje.

Website Annet Schaap
Bestel hier het boek

Locaties:

Reizende penselen expositie 2023

 • OBA Oosterdok, Amsterdam
 • Biblionet Drenthe, Zuidwolde
 • De Bibliotheek, Almelo
 • Noord Oost Brabantse Bibliotheek, Uden
 • BiblioNu, Venray
 • Bibliotheek Velsen, IJmuiden
 • Dbieb, Leeuwarden
 • Bibliotheek Enschede, Enschede
 • Forum, Groningen
 • ReadShop, Zelhem
 • Boekhandel de Koperen Tuin, Goes
 • Bibliotheek Meppel, Meppel
 • Bibliotheek Zuid Kennemerland, Haarlem
 • Bibliotheek CultuurPuntAltena, Woudrichem
 • Bibliotheek Lage Beemden, Beek en Donk
 • Bibliotheek Bollenstreek, Lisse
 • Bibliotheek Zuidoost Fryslân, Oosterwolde
 • Bibliotheek Neude, Utrecht