Performance en tekenworkshop ‘Wat draag ik eigenlijk?’

Performance en tekenworkshop ‘Wat draag ik eigenlijk?’

Verslag van het evenement op 15 december 2022

29 december 2022 door Sabine David

Op 15 december gaf kunstenaar Jan van Esch een performance en tekenworkshop aan een groep jongeren van jongerencentrum Volta. De workshop begon met een bezoek aan de expositie ‘The Future of Fashion’ in het Meterhuis op het Westergasterrein.

Bij binnenkomst was het even schrikken. In de tentoonstellingsruimte stond Jan van Esch als een gigantisch standbeeld gehuld in een grote berg kledingstukken. Roerloos bleef hij staan. Toen de groep zich om hem heen had verzameld begon hij zich van al deze kledingstukken te ontdoen. De boodschap aan de jongeren was dat men gemiddeld honderdzeventig kledingstukken in de kast heeft hangen. Hiervan worden er zeker vijftig niet gedragen. Door alles aan en uit te trekken en vervolgens als berg kleding voor je te zien, wordt tastbaar hoeveel kleding dat eigenlijk is. Bovendien waren alle kledingstukken die Jan voor de performance gebruikt gevonden op straat in Berlijn en Amsterdam. 

De kinderen gingen in gesprek met Jan. Ze vertelden dat ze regelmatig kleding tegenkwamen op straat, maar nooit iets meenamen. De meesten vonden het vies of waren niet geïnteresseerd in de kleding. Maar ze waren toch gefascineerd doordat Jan vertelde over een dure trui van een bekend merk die hij gewoon op straat had gevonden. 

Na de performance en het gesprek vertrok de groep met Jan naar het jongerencentrum voor de workshop. Na de performance vertrok de groep met Jan van Esch naar het jongerencentrum voor de workshop. Ze hadden allemaal een favoriet kledingstuk meegenomen in een gesloten plastic tas. De jongeren namen tegenover elkaar plaats en vertelden elkaar hoe hun kledingstuk eruitzag. De ander moest dit dan zo nauwkeurig mogelijk natekenen. Dit bleek nog behoorlijk lastig maar sommigen slaagden er toch goed in. 

Daarna liet Jan op een scherm nog een aantal beelden en video’s zien. Geboeid werd gekeken naar een video van een dansgezelschap uit Tanzania dat op het strand een performance gaf. Hiervoor gebruikte ze kleding die wij in het Westen inzamelen en naar Afrika wordt gestuurd. Jan legde uit hoe de kleding die wij hier inzamelen daar terechtkomt en wordt verkocht op markten. Zo komt de kleding soms weer terug in het Westen en wordt als ‘vintage’ verkocht. De jongeren stelden veel vragen en Jan legde alles geduldig uit.

Tot slot maakte Jan een schets van één van de meegebrachte kledingstukken. Gefascineerd stonden de kinderen om hem heen en konden er maar niet over uit dat hij zo snel, zo goed een overhemd kon tekenen. 

Ook met deze tweede workshop rondom het thema en de expositie ‘The Future of Fashion’ hebben we hopelijk de jongeren weer iets bewuster gemaakt van de manier waarop we omgaan met onze kleding.