[Potloodcast] Potloodcast 24: LouLou João

Potloodcast 24: LouLou João

Deze nieuwe aflevering is onderdeel van de nieuwe expositie Home, A sense of belonging, een expositie waar animatie en illustratie elkaar ontmoeten. Deze keer gaat Floortje Smit in gesprek met LouLou João. De illustrator ontwierp het affiche voor de tentoonstelling Home, A sense of belonging en exposeert ook zelf. Haar werk strekt zich uit van grote opdrachten voor bedrijven als MTV, Meta en Dropbox tot aan haar eigen autonome creaties. João brengt ons – aan de hand van 5 beelden – naar een bubbly, zachte en roze wereld, genaamd de fuck-it-verse. Een plek die zowel een toevluchtsoord biedt als een spiegel voor zelfontdekking.

1. Een invloedrijk beeld uit je jeugd

1. Barbie and the Nutcracker

Het allereerste beeld dat LouLou João met ons deelt, is een still uit de 3D animatiefilms van Barbie. Ze kan niet precies bijhouden hoe vaak ze deze films heeft bekeken, maar het moeten er zeker tientallen zijn geweest. De 3D wereld van Barbie intrigeerde haar, hoewel deze nog wel erg ‘crappy’ was rond het jaar 2000. Het haar en de kleding van de Barbiefiguren leek helemaal nergens op. Het was te artificieel. Toch was het iets dat je nergens anders op tv zag.

1. Courage the Cowardly Dog – Ramses
1. Courage the Cowardly Dog – Spirit of the Harvest

Het volgende beeld komt ook voort uit een jeugdserie. Het gaat hier om een animatiereeks genaamd Courage the Cowardly Dog, uitgezonden op Cartoon Network. De illustrator wilde hier zo graag naar kijken maar mocht dat niet altijd. Tekenseries rond de jaren negentig en de eeuwwisseling waren redelijk heftig. Courage the Cowardly Dog was dan ook een echte psychologische horrorshow, maar dan voor kinderen. De griezelige en unheimische sfeer werd ook weerspiegeld in de beelden. De serie maakte namelijk veel gebruik van liminal spaces die een beklemmend en leeg gevoel opriepen.

2. Francisco de Goya – Los Caprichos – Porque Esconderlos

2. Een invloedrijk beeld voor je kunstenaarscarrière

Het derde beeld betreft een ets van Goya. Deze hoort bij een periode dat João alleen maar zwart-wit zelfportretten maakte. Gedurende een heel jaar legde ze dagelijks haar gemoedstoestand vast met behulp van een (aquatint) etstechniek. Het was een krankzinnig jaar. Ze onderzocht zichzelf niet alleen in psychologische zin, maar ook hoe ze haar gezicht ervoer op dagelijkse wijze. De illustrator geeft aan dat ze deze periode van zelfonderzoek – door middel van donkere schetsen – nodig had om haar bubbly stijl van nu te ontwikkelen.

3. MTV
3. MTV

3. Een werk van eigen hand dat je eerste schreden op het pad van kunstenaar verbeeldt

Het vierde beeld is een korte animatie van eigen hand die João maakte voor MTV. We zien hier een persoon die aan het rollerskaten is. João raakte gefascineerd door skaten tijdens COVID. Op deze manier kon je je toch nog een beetje vrij voelen en al rollend je billen schudden. Ze vond het er geweldig uitzien en het deed haar denken aan de vroegere films van Barbie. In 2020 opende er een groot rollerskatepark in Gent, waar ze haar Barbie droomzomer beleefde.

4. Cold Cuts – Mirror Corridor
5. Meta – My Kind of Place – Cave 

4. Een autonoom beeld van eigen hand

Het vijfde beeld betreft een autonoom beeld. We zien een gang à la Alice in Wonderland waar het personage, Miss Fuck It, doorheen wandelt. De gang is bedekt met een geel dambordpatroon, waar allerlei lachspiegels hangen zoals uit een circus. De spiegelbeelden van het personage blijven plakken aan de spiegels en raken vervomd. Redelijk grotesk. Het werk gaat over bodydysmorphia, en hoe dat invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Deze vraag over hoe je eruit zou moeten zien, is een terugkerend thema binnen João’s maakpraktijk.

5. Een toegepast beeld van eigen hand

Het laatste beeld is gemaakt in de context van een opdracht van Meta. Ze vroegen om animaties voor hun European Youth Safety Campaign. Meta wilde jongeren er bewust van maken welke safetytools er bestaan op sociale media. Zo kun je bijvoorbeeld accounts blokkeren of aangeven op de app dat je bepaalde woorden niet wilt zien. João bedacht een queeste waarbij het hoofdpersonage alle beschikbare tools kon verzamelen tijdens het avontuur. De sfeer van de animatie had een afro-futuristische uitstraling en was geïnspireerd op het spel RuneScape, maar dan met een meer vrouwelijke touch.

Potloodcast schetsboek met tekening van Loulou het is een schets uit haar nieuwe film.