The power of infographics: transforming raw data into compelling stories

W. E. B. Du Bois: Charting Black Lives

Lezing: De kracht van infographics

Livestream: 10 december 2021

Op de avond van 10 december 2021 presenteren we de infographics van W.E.B. Du Bois en nodigen we (via een videogesprek) Mona Chalabi, Data Editor bij The Guardian uit, met origineel kunstwerk geëxposeerd in de tentoonstelling, om haar werk te delen. Chalabi’s werk toont de blijvende relevantie van Du Bois’ datavisualisatie methoden en de raciale ongelijkheden waar hij tegen vocht. Ook praten we met datajournalist Winny de Jong en Infographic maker Sonja Kuijpers over de stappen van het maken van dataverhalen en hoe infographics ingezet kunnen worden om bewustwording te creëren.

W.E.B. Du Bois werd uitgenodigd om leiding te geven aan een tentoonstelling over Zwart leven voor de Wereldtentoonstelling die 1900 in Parijs werd gehouden. Du Bois doceerde sociologie aan de Universiteit van Atlanta. In vier maanden tijd stelden hij en zijn curatoriële team een interactieve presentatie samen die de diversiteit en veerkracht van hun gemeenschap getuigde. De tentoonstelling omvatte 63 visueel innovatieve grafieken en kaarten die een radicaal nieuwe benadering vormden om racisme te weerleggen, gebruikmakend van opvallend gepresenteerde feiten en statistieken. Door zijn eigen onderzoek te presenteren over de prestaties van Afro-Amerikanen in de korte tijd sinds de afschaffing van de slavernij, toonde Du Bois aan dat de Zwarte cultuur zelfs binnen de extreme beperkingen van gewelddadige rassenscheiding in de zuidelijk staten had gefloreerd.

Sprekers

Mona Chalabi is datajournalist. Ze schrijft voor print, maar ook voor radio en tv. Ze is ook illustrator wiens werk regelmatig wordt tentoongesteld. Ten slotte is ze producer en presentatrice. Ze is erelid van de British Science Association. Voordat ze journalist werd, werkte Mona met grote datasets bij de Bank of England, Transparency International en de International Organization for Migration. Ze studeerde Internationale Betrekkingen in Parijs en Arabisch in Jordanië. Mona groeide op in Londen en is opgegroeid in New York.

Datajournalist Winny de Jong (1988) werkt bij de NOS. Ze wordt erkend voor haar inzichtelijke en originele stem op het gebied van datagedreven journalistiek. Haar gevierde presentaties en lezingen hebben velen op het pad van datageletterdheid en datagestuurde onderzoeksrapportage gebracht. Winny gelooft echter dat alles wat er echt toe doet – in een verhaal, in de journalistiek en in het leven in het algemeen – niet in een dataset past. Ze denkt ook dat het leven geen pizza is. Daarom creëerde ze open online cursussen zoals Python voor journalisten, om zowel kennis als plezier te delen en te vermenigvuldigen. Winny is ook de uitgever van een populaire, wekelijkse -emailnieuwsbrief over alles wat met datajournalistiek te maken heeft, ddj. news genaamd.

Sonja Kuijpers werkt als freelance data-illustrator onder de naam STUDIO TERP, vanuit Eindhoven. Ze ontwerpt (data-)visualisaties voor diverse bedrijven zoals Scientific American, Philips, Frankfurter Allgemeiner Zeitung, evenals voor kleinere instellingen, bedrijven en uitgevers. Sonja is groot voorstander van experimenteren met vormen en stijlen om zodoende een extra esthetiek aan de data toe te voegen, laverende tussen data-viz en data-art. Ze benadert cijfers met nieuwsgierigheid, streeft ernaar data naar een menselijk individueel niveau te ‘vertalen’ om mede daardoor te proberen dialogen te openen en waar nodig stigma’s te doorbreken. Ze is gedreven om verschillende thema’s aan te kaarten, met nadruk op mentale gezondheid, trauma, gelijkheid en LGBTQ. Dit doet ze met name door middel van autonome projecten, zoals haar zeer persoonlijke ‘A view on despair’ waarvoor ze een Information is Beautiful Gold Award won in 2019.