Verslag 2 illustration nation HKU

[educatie] verslag 2 illustration nation HKU

Illustration nation van maskers tot protestborden  


7 maart door Anke Verbeek

Studenten van jaar twee van HKU Illustratie organiseerden een drukbezocht event bij Printstudio Kapitaal in Utrecht. De Illustratie Ambassade was hierbij aanwezig om een speciale live editie van de Potloodcast met Brian Elstak op te nemen. Hierbij een kort verslag van de verschillende workshops tijdens het event.

Als je zelf een beeldmaker bent, ken je vast het gevoel dat je meteen aan de slag wilt na het zien van goed werk. Say no more, dachten de studenten van HKU Illustratie. Bij het event van 2 Illustration Nation, werd de bezoeker vooral zelf aan het werk gezet. Met de workshops laten de jonge illustratoren zien dat je vooral ook leert door te doen en door te maken, maken, maken. Op het workshop programma stonden o.a. het maken van karikatuur maskers en protestborden en een kleine introductie tot visuele antropologie en journalistiek. Zelfs na het formele programma werd er nog stug doorgetekend aan de “Kletsen & Schetsen” tafel. 

Naast de inspirerende workshops was er ook werk te zien van jaar twee Illustratie van de HKU. De makers focuste zich met name op de impact die illustratie kan hebben, ook wanneer het buiten de grenzen treedt van het eigen vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan journalistiek of wetenschap. Zo waren er verschillende kranten, editorials en infographics te bewonderen op de tekentafels van Kapitaal. Het was bijzonder om te zien hoeveel mogelijkheden de makers vinden om de actualiteit te verbeelden. Zo was er een tafel te zien met allemaal verschillende editorials bij een dezelfde krantenkop over de ontwikkelingen van AI in de samenleving.

Potloodcast met Brian Elstak in Kapitaal
Potloodcast met Brian Elstak in Kapitaal

Na het middagprogramma werd voor het eerst een live-editie van de Potloodpodcast opgenomen. Dit is een podcast van de Illustratie ambassade waarbij beeldmakers in gesprek gaan met journalist Floortje Smit over hun favoriete vijf beelden. Deze keer was Illustrator, visual artist en kinderboekenschrijver Brian Elstak te gast. In het boeiende gesprek vertelt hij over zijn liefde voor hiphop, comics (denk aan Spiderman en X-men) en zijn kinderen. Op het eerste gezicht, vrij uiteenlopende dingen, maar het komt allemaal samen in zijn expressieve en kleurrijke maakpraktijk. Dit is ook wat hij meegeeft aan de jonge illustratoren: neem alle achtergronden die je hebt mee en probeer niet in een mal te passen van wat een kunstenaar zou moeten zijn. 

Later sloot Brian aan bij het rondetafelgesprek: een gesprek met illustratoren en ontwerpers Fleur van der Linden en Nick Liefhebber, gemodereerd door Tonnie Jobse. In dit gesprek stond de maakpraktijk van de illustratoren centraal. 

Fleur vertelt over haar illustraties die helpen met het inzichtelijk maken van de energietransitie en verduurzaming. Dit lijkt een heel abstract en groots onderwerp, maar daar was ze al van kinds af aan mee bezig. “Ik was toen al een nerd hoor”, grinnikt ze. Nick Liefhebber gaat in op zijn tijd op de kunstacademie waar hij graphic design studeerde. Hier leert hij dat je ook je eigen plan kan trekken. “Je moet doen wat je leuk vindt, ook al komt dat niet een op een overeen met je vakgebied.  En maak vooral veel gebruik van de werkplaatsen!”. Brian Elstak heeft geen opleiding aan de kunstacademie gevolgd, maar was wel al van jongs af aan geïnspireerd door verschillende beelden en beeldmakers. Dit zorgde ervoor dat hij altijd aan het tekenen bleef. Hij vertelt over hoe zijn hiphop-mentaliteit helpt bij het starten van nieuwe projecten, ook als hij het nooit eerder heeft gedaan. “Je moet gewoon ergens beginnen, roeien met de riemen die je hebt en vertrouwen hebben op jezelf als maker. Zo heb ik ook een videoclip gemaakt in de vorm van een animatie. Hierbij waren alle frames gewoon op A4’tjes getekend en bewerkt in een hele oude versie van Photoshop. Het was megaveel werk maar ik ben er nog steeds heel blij met het resultaat.”