Vloeibare verbeeldingskracht: Outside the Soup bij W139

Vloeibare verbeeldingskracht: Outside the Soup bij W139

juli 2024 door Anke Verbeek

Als afgestudeerd grafisch ontwerper houd ik altijd mijn ogen open voor een goede visuele identiteit. Wat me recent erg opviel was de huisstijl voor de expositie Outside the Soup van W139. De letters sluiten naadloos aan bij de vloeibare titel. Maar wat het meest uit het oog springt is de illustratie, die je meevoert naar een idyllische wereld ver buiten het bekende (ofwel de conventionele soep). Dit universum – boven de wolken en ondersteunt door een grote, woekerende plant – wordt bewoond door zorgeloze figuren. Op de plant rusten, lezen en dansen ze naar hartenlust.

Screenshot uit video van Marnix van Uum

De poster en de huisstijl prikkelde me uiteindelijk om een kijkje te gaan nemen bij W139. En wat bleek? Er waren allerlei werken te zien die op dezelfde manier een eigen wereld creëren. Outside the soup nodigt ons zo uit om nieuwe mogelijkheden voor te stellen; werelden waar niet alles meetbaar hoeft te zijn en waar zorg centraal staat. Veel van de gepresenteerde kunstwerken bestonden ook uit tekeningen en illustraties. Bij uitstek het medium om de verbeelding te laten spreken. 

Een van deze visuele inkijkjes betreft de film van Marnix van Uum. Towards tranquility, sanguinity is een meditatieve en absurdistische animatie. Het doet denken aan een maalstroom van beelden net voordat je in slaap valt. Losse vingertopjes zwemmen door een kabbelend beekje terwijl de lavendel aan de oever danst. Het frivole landschap, getekend met een materiaal dat lijkt op kleurpotlood, doet speels aan. Op de achtergrond klinkt getjilp van vogels en het vallen van het water. De film, zonder duidelijk begin of einde, nodigt de kijker uit om te ontspannen.

Foto door Anke Verbeek

Het werk van Marnix van Uum ervaart de bezoeker liggend, vanuit een ander kunstwerk. Op de grond voor de film bevinden zich namelijk een set kussens en een tapijt van Afra Eisma. Het werk, genaamd Clover fields, gaat een dialoog aan met de film, maar roept tegelijkertijd een andere sfeer op. De kussens kijken de bezoeker met tientallen ogen tegelijkertijd aan. Spinnen krioelen en tentakelachtige armen grijpen om zich heen. Misschien zijn alle diertjes en insecten uit het klaverveld verder uitvergroot? In ieder geval zal de bezoeker zich moeten overgeven aan de wezens. Eenmaal in de armen van het kunstwerk, voelt het best zacht en knuffelbaar aan.


Outside the Soup is te zien bij W139 van 26 april t/m 21 juli 2024. Meer info vind je hier.