Workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’

Workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’

Verslag van het evenement op 24 november 2022 

1 december 2022 door Lipika Bansal

Foto’s door Volta

Afgelopen donderdag 24 november vond de workshop ‘Waar komt mijn kleding vandaan?’ plaats in samenwerking met jongerencentrum Volta in het Westerpark. Acht jonge meiden met een interesse in mode deden mee.

De groep begint met het delen van hun persoonlijke verhalen. Waar haal je je inspiratie vandaan? Met wie ga je shoppen en waar? Al snel blijkt TikTok een belangrijke inspiratiebron, maar ook zusjes, nichtjes en moeders. Shoppen doen ze zowel in de stad als online. Favoriete winkels die worden genoemd zijn onder andere Zara, Bershka, Shein, Primark en de H&M.

Voor het tweede gedeelte van de workshop bestudeert de groep de labels van meegenomen kledingstukken. Niemand blijkt dit eerder gedaan te hebben. De meiden schrijven het herkomstland van hun kledingstuk op een post-it en plakken deze op een wereldkaart: ‘Wow, ik wist helemaal niet dat mijn kleding uit Marokko komt’. De meeste kledingstukken blijken in Azië gemaakt, met China op nummer één. Maar er zijn ook stukken uit Bangladesh, India, Myanmar, Turkije, Brazilië en Marokko. Geen van de kleding is in Nederland geproduceerd. Daarnaast kijken we naar de compositie van de kleding; veel is gemaakt van katoen en polyester. 

Na de zoekactie worden er twee fragmenten van Het Klokhuis getoond. In deze aflevering gaat het over consumeren en onze voetafdruk. De groep wordt zich ervan bewust dat we ons laten beïnvloeden door TikTok met de laatste modetrends, en hoe ons shopgedrag enorme bergen afval creëert, zoals in het Atacama woestijn van Chili. Hier wordt onze weggegooide kleding illegaal gedumpt als afval.

We sluiten de workshop af door in twee groepen oplossingen te bedenken. De ene groep gaat aan de slag met slogans om mensen bewuster te maken, zoals: ‘Be Fashion, be yourself and feel comfortable in your clothes’ en ‘Be careful with your clothes’. De andere groep gaat aan de slag met het bedenken van duurzame oplossingen: recyclen, doorverkopen, doorgeven, zelf maken, tweedehands kleding kopen of kleding lenen van andere mensen. De meiden waren erg enthousiast over de workshop en hopelijk ook bewuster over onze huidige mode-industrie.